Winterbanden: handige tips voor veilig rijden - Wintersport: winterbanden of sneeuwkettingen om de skioorden te bereiken?

Wintersport: winterbanden of sneeuwkettingen om de skioorden te bereiken?

Winterbanden Gepubliceerd op 29/12/14 door Julien

In het hooggebergte heeft het flink gesneeuwd. U vertrekt bijna op wintersport en vraagt zich misschien af of u uw auto moet uitrusten met winterbanden of dat alleen een set sneeuwkettingen volstaat om de skioorden te bereiken. U heeft in feite geen keuze: in de bergen moet u over allebei beschikken!

Jong koppel op wintersport voor hun auto Foto credits © : iStockPhoto

Sneeuw en ijzel zwaaien in de winter de scepter in de bergen. En dit wordt maar al te vaak over het hoofd gezien in de laagvlaktes! Het rijden op besneeuwde en beijzelde wegen is echter gevaarlijk: de remafstanden worden minstens verdubbeld en de grip in bochten wordt aanzienlijk verminderd… Hoe kunt u voorkomen dat het vertrek naar de wintersport op een ramp uitloopt?

De eerste voorzorgsmaatregel bestaat uit het monteren van vier winterbanden op uw auto. Deze worden dikwijls sneeuwbanden genoemd . Het rubber werd speciaal ontwikkeld om soepel te blijven op lage temperaturen en het rolvlak biedt talloze lamellen voor optimale grip op gladde wegen. Ze stellen u in staat veilig de weg op te gaan, op voorwaarde dat u een soepele en voorzichtige rijstijl aanneemt.

Maar in de bergen volstaan de winterbanden in sommige situaties niet altijd. Met name bij het oversteken van besneeuwde bergpassen of tijdens de laatste kilometers om het skioord te bereiken. Een beladen auto, steile hellingen, een niet ontsneeuwde weg kunnen het optrekken of remmen gevaarlijk maken. Het is dan ook verstandiger om, zelfs als uw auto uitgerust is met winterbanden, een set sneeuwkettingen in de kofferbak te hebben. U moet deze op de aandrijfwielen aanbrengen als u langs de weg een verkeersbord ziet dat aangeeft dat het gebruik van specifieke uitrustingen verplicht is en als de weersomstandigheden dit vereisen.

Denk er, als u naar het buitenland vertrekt, ten slotte aan te informeren naar de plaatselijke wetgeving met betrekking tot speciale winteruitrustingen.

Het team van bandengids rezulteo wenst u een veilige wintersport - zowel op de piste als op de weg -.