Praktische gids over winterbanden - Winterbanden? Veel te duur!

Winterbanden? Veel te duur!

Uw winterbanden Julien T

Niets is minder waar. Door de zomer- en winterbanden op de juiste manier om te wisselen, slijt het rubber in feite niet sneller af.

Winterbanden Een close-up van het rolvlak van nieuwe winterbanden - Foto credits © : All Rights Reserved

De aankoop van vier winterbanden en eventueel vier extra velgen, als u de montage-demontage handelingen wilt voorkomen, vergt een flinke investering. Maar dit is meer een kwestie van beschikbare middelen en niet per definitie een extra uitgave.

Allereerst kost een winterband niet veel meer dan een zomerband: gemiddeld 30% meer naargelang de maat, het merk en de categorie.

Vervolgens verslijt u tijdens het rijden met de winterbanden niet uw zomerbanden. Als u de winterbanden gedurende vijf maanden gebruikt (van november tot maart), verlengt u dus de levensduur van uw zomerbanden met dezelfde duur. Resultaat: gezien een automobilist gemiddeld om de drie jaar nieuwe banden koopt, kan hij, op voorwaarde dat hij de zomer- en winterbanden op de juiste wijze verwisselt, bij eenzelfde aantal kilometers zes jaar met de zomer- en winterbanden doen (lees de inzet).

Ten slotte is veiligheid op de weg in het winterseizoen deze investering vast wel waard! Door dit in uw budget op te nemen, kunt u onbezorgd in alle veiligheid de weg op gaan. Volgens een enquête van de Bandenbarometer, geeft 85% van de automobilisten toe dat de angst verbonden aan winterweer het risico op ongelukken verhoogt.

 

Tips voor goedkopere winterbanden

In de winter rijdt men minder hard. Om de kosten voor de aanschaf van winterbanden te beperken, kunt u kiezen voor winterbanden met een lagere snelheidsaanduiding dan zomerbanden. Het wordt aanbevolen slechts één letter minder te nemen. U kunt bijvoorbeeld overgaan van W (270 km/u) op V (240 km/u).

Slijten winterbanden sneller?

Absoluut niet. Het rubber van winterbanden is bestand tegen winterweer en dit heeft dus geen invloed op de slijtage. Het rubber slijt echter sneller als de band gebruikt wordt boven de 7°C. Op dezelfde wijze zal een in de winter gebruikte zomerband sneller slijten omdat er meer van de band wordt gevraagd: Vaker remmen, slippen, baanbehoud, slippen bij optrekken …