Praktische gids over winterbanden - Wat is het verschil tussen winter- en zomerbanden?

Wat is het verschil tussen winter- en zomerbanden?

Uw winterbanden Julien T

Winterbanden zijn erop gericht prestaties te leveren bij temperaturen onder de 7°C. Ze onderscheiden zich van zomerbanden door de soepelheid van het rubber op lage temperaturen en door een profiel met diepe groeven.

Verschillen tussen zomerband en winterband Waarin verschilt een winterband van een zomerband - Foto credits © : Rezulteo

Soepel rubber bij lage temperaturen

De eigenschappen van het rubber van het rolvlak zijn voornamelijk afhankelijk van de temperatuur. Zomerbanden werden ontworpen voor optimale prestaties bij temperaturen van meer dan 7°C. Bij lagere temperaturen, wordt het rubber van het rolvlak harder en minder efficiënt (zie onderstaande grafiek).

Remafstand zomer/winterFoto credits © : All Rights Reserved

Bij winterbanden is de elasticiteit van het rubber afgesteld op lage temperaturen. Dit staat garant voor verbeterde grip bij winterse omstandigheden. 

Een profiel met diepe groeven

Als men de groeven van een winterband goed bekijkt, kan men meerdere verschillen ten opzichte van zomerbanden opmerken:

  • Een verhoogd aantal groeven

Grote groef verhoudingFoto credits © : rezulteo

Het ontwerp van het winterbandenrolvlak telt talloze groeven wat het aantal ribben en hoeken verhoogt voor verbeterde handling.

Hiernaast een Bridgestone Blizzak DMV1 winterband (©rezulteo) 

 

 

 

 

 

  • Een hoge lamellendichtheid

Autoband met een verhoogd aantal lamellen Foto credits © : rezulteo

Winterbanden tellen vijf maal zoveel lamellen als zomerbanden. Deze hoge lamellendichtheid maakt het mogelijk de grip te verbeteren door het aantal ribben te verhogen die inwerken op vastgepakte sneeuw op de weg.

Hiernaast een Dunlop SP Winter Sport 3D winterband (©rezulteo) 

 

 

 

 

 

  • Brede groeven

Autoband brede groevenFoto credits © : rezulteo
Winterbanden kenmerken zich door twee, drieof vierbrede centrale (kring) groeven voor een snelle afvoer van water en gesmolten sneeuw.

Hiernaast een Michelin Primacy Alpin winterband (©rezulteo)

 

 

 

 

 

  • Een veelal richtingsgebonden profiel

Directioneel profielFoto credits © : rezulteo
Winterbanden hebben doorgaans een richtingsgebonden profiel, dat wil zeggen dat ze rekening houden met de rolrichting. Het profiel kenmerkt zich door een V-ontwerp voor een optimale afvoer van gesmolten sneeuw en beperking van het rolgeluid. Banden met richtingsgebonden profielen hebben gewoonlijk een pijl die de rotatierichting aanduidt.

Hierboven een Goodyear Ultragrip 7+ winterband (©rezulteo)

 

 

 

  • … en soms asymmetrisch

 

Autoband met een asymmetrisch profielFoto credits © : rezulteo

Sommige winterbanden hebben een asymmetrisch profiel. Het rolvlak is verdeeld in drie zones (binnenzijde, midden, buitenzijde) die zich kenmerken door specifieke eigenschappen. De synergie maakt het mogelijk de performance van de band te optimaliseren; De binnen- en buitenzijden worden aangeduid  met “Inside” (binnenzijde) en “Outside" (buitenzijde).

Hierboven een Pirelli WinterSottozero 210 winterband (©rezulteo)