Praktische gids over winterbanden - Wanneer gebruik maken van sneeuwkettingen?

Wanneer gebruik maken van sneeuwkettingen?

Uw winterbanden Anne

Winterbanden maken het, in de meeste gevallen, mogelijk om veilig de weg op te gaan en te voldoen aan de verkeersvoorschriften. Maar om goed voorbereid te zijn op uitzonderlijke situaties, is het ook verstandig om sneeuwkettingen in uw kofferbak te hebben. Met name in de bergen.

Auto met sneeuwkettingen Sneeuwkettingen bieden uitkomst in de bergen en bij hevige sneeuwval - Foto credits © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Wat zegt de wet?

Verkeersbord langs besneeuwde wegFoto credits © : ©istockphoto - ermingut
Daar steeds meer automobilisten met winterbanden rijden, wordt het gebruik van sneeuwkettingen zeldzaam. In de meeste situaties zullen de grip- en tractieprestaties van deze banden namelijk volstaan. Overigens gaat het verkeersbord B26, dat op bepaalde weggedeeltes het gebruik van sneeuwkettingen verplicht, vaak gepaard met een uitzondering voor voertuigen met winterbanden.

Wetgeving betreffende winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa

 

Een voorzorgsmaatregel

Aanbrengen van sneeuwkettingenFoto credits © : All Rights Reserved
Is het tegenwoordig dus nog steeds nodig om sneeuwkettingen te hebben? Ja, in de winter is het verstandig om een set sneeuwkettingen in uw kofferbak te hebben liggen. Dankzij deze voorzorgsmaatregel kunt u een onverwachte sneeuwbui het hoofd bieden en doorrijden zonder te wachten tot de weg sneeuwvrij gemaakt wordt. Met name als u zich op een steile bergweg bevindt… Let op, rij, nadat u de sneeuwkettingen hebt gemonteerd, niet harder dan 50 km/uur.

> Sneeuwkettingen: rijadviezen

 

De juiste sneeuwkettingen kiezen 

Kruiskettingen Foto credits © : www.mtk-auto.fr
Controleer bij het kopen van uw sneeuwkettingen, of deze geschikt zijn voor uw auto en de maat banden. Anders kunnen ze de zijwanden van de banden beschadigen en defecten veroorzaken. Wij raden u aan om te kiezen voor sneeuwkettingen die het grootste aantal schakels in het contactvlak bieden zoals kruis- of ladderkettingen die voor een gemiddelde autoband minstens over twaalf spijlen beschikken.

De diverse types sneeuwkettingen

 

 

Omleggen van sneeuwkettingen: Handige tips

Verkeersbord langs besneeuwde wegFoto credits © : iStockphoto.com/rezulteo.com

>> Sneeuwkettingen worden altijd om de drijfwielen gelegd, ofwel de voorwielen voor auto’s met voorwielaandrijving. Bij auto’s met achterwielaandrijving (BMW, Mercedes, Porsche, Ferrari…) of een 4x4, raden wij aan om sneeuwkettingen om alle vier de wielen te leggen om gripverlies op de vooras te voorkomen.
>> Eenmaal uw kettingen gekocht, oefen met het monteren en verwijderen van de sneeuwkettingen. Vergeet niet om ze in uw kofferbak of op een andere toegankelijke plek te leggen. Samen met een paar handschoenen, een zaklamp, u weet het maar nooit…>> Kies voor het monteren van uw sneeuwkettingen een vlakke ondergrond. En vergeet niet om de handrem aan te trekken.
>> Zorg er bij het omleggen voor dat de gripzijde van de sneeuwkettingen naar de weg gericht is.
>> Wanneer u de sneeuwkettingen hebt gemonteerd, vergeet niet om uw kettingen na enkele kilometers opnieuw aan te spannen.
>> Denker tevens aan om het antislip systeem te ontkoppelen als uw auto hiermee is uitgerust.
>> Reinig de sneeuwkettingen aan het einde van het seizoen zorgvuldig, droog ze goed af en berg ze op in de verpakking.