Praktische gids over winterbanden - Volstaat het om enkel winterbanden op de vooras te monteren?

Volstaat het om enkel winterbanden op de vooras te monteren?

Uw winterbanden Harry

Winterbanden monteren zodra de winter inzet, is kiezen voor veiligheid. Echter moeten de winterbanden wel zodanig gemonteerd worden zodat u het voertuig bij moeilijke omstandigheden volledig onder controle kunt houden.

Verkeersbord bocht besneeuwde weg Volstaat het, voor optimale veiligheid, om enkel winterbanden op de achter- of vooras te monteren? - Foto credits © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Voor- of achterwielaandrijving?

Op de huidige automarkt is het merendeel van de verkochte auto's uitgerust met voorwielaandrijving. Dit betekent dat de motor het vermogen uitsluitend op de vooras overbrengt en dat, in dit geval, de achterwielen niet aangedreven worden. Het zijn dus de voorwielen die het voertuig laten rijden. Als u rijdt met een auto met voorwielaandrijving, moet u uw sneeuwkettingen in de eerste plaats op de voorwielen aanbrengen en raden wij het af om enkel twee winterbanden te monteren.

Op de achter- of de vooras? Simpelweg op beide zijden

Technisch gezien maakt het monteren van winterbanden op de voorwielen van een voertuig met voorwielaandrijving, het mogelijk goede handling in rechte lijnen te krijgen bij slechte weersomstandigheden op de weg en met name bij sneeuw. En in de bochten kun u voldoende stuurkracht behouden... op voorwaarde dat u tevens over winterbanden op de achterwielen beschikt. Het dynamische rijgedrag van een auto oefent namelijk veel kracht op de achteras uit: de voorwielen maken het mogelijk de auto te besturen, maar stel u voor dat u een bocht moet nemen op een besneeuwde weg in een auto met uitsluitend winterbanden op de voorwielen. Geen probleem om de bocht in te rijden, maar de achterkant van uw auto zal de neiging hebben om plotseling weg te slippen. Ietwat op hoge snelheid of bij slecht weer zelfs kan leiden tot spinnen.

De achteras is van nature beweeglijk. Dit is dan ook de reden waarom u vier winterbanden moet monteren  op uw voertuig, zelfs bij voorwielaandrijving: de op de vooras gemonteerde banden maken het mogelijk de handling en de stuurkracht te behoudende banden op de achterzijde garanderen een uitstekende controle over het voertuig in bochten. Dit is de enige oplossing om in de winter een bevredigend veiligheidsniveau te behouden, met name bij sneeuw en ijzel. Met slechts 2 winterbanden op de vooras wordt uw auto, vanwege het verslechterde rijgedrag en het verstoorde evenwicht, mogelijk onveilig. Dit is met name waar op wegen met beperkte grip.

 

 

Lees ook

>> Zie het artikel met de video De reden waarom u vier winterbanden moet monteren