Praktische gids over winterbanden - Vanaf wanneer moet ik winterbanden monteren?

Vanaf wanneer moet ik winterbanden monteren?

Uw winterbanden Harry

Voor het monteren van uw winterbanden is het niet nodig om te wachten tot de eerste sneeuw valt. U moet voornamelijk letten op het zakken van de temperatuur. De herfst heeft inmiddels zijn intrede gedaan, en het kwik blijft dalen. Bandengids rezulteo geeft u uitleg over het juiste moment om winterbanden te monteren.

Autoband op herfstachtige weg Het rijgedrag van banden is afhankelijk van de weersomstandigheden - Foto credits © : All Rights Reserved

Normaalgesproken moet u winterbanden monteren zodra de gemiddelde temperatuur minder dan 7°C bedraagt. Maar waarom 7°C, en niet 5°C of 10 °C? Eenvoudigweg om dat dit de zogenaamde “glasovergangstemperatuur” bedraagt, ofwel de temperatuur waarop het rubber van de zomerband hard wordt en zijn gripeigenschappen verliest.

Winterbanden maken gebruik van rubbersoorten die ontworpen zijn om optimale prestaties te leveren bij lage temperaturen. Daarnaast hebben ze een profiel met diepere groeven en lamellen om grip en tractie te behouden op natte, besneeuwde of beijzelde wegen. 

Conclusie: wacht niet tot midden van de winter om uw banden te verwisselen. De overgang op de wintertijd, die altijd plaatsvindt in het laatste weekend van oktober, is  in streken met een gematigd klimaat een uitstekend tijdstip om winterbanden te monteren.

Winterbanden, die dikwijls ten onrechte sneeuwbanden genoemd worden, bieden veiligheid en comfort zodra de wintertemperaturen inzetten tot de terugkeer van het lenteweer. Ofwel van november tot maart in de meeste streken.

 

 

Welke winterbanden voor mijn auto ?

Een weergave van alle voor uw voertuig gehomologeerde maten, evenals de beste prijzen per merk en per model autoband (internet en verkooppunten).

> Mijn winterbanden vinden