Praktische gids over winterbanden - Sneeuwbanden, winterbanden, spijkerbanden, sneeuwkettingen: alle auto-uitrustingen om de sneeuw en de kou het hoofd te bieden

Sneeuwbanden, winterbanden, spijkerbanden, sneeuwkettingen: alle auto-uitrustingen om de sneeuw en de kou het hoofd te bieden

Uw winterbanden Julien T

Bestaat er een verschil tussen sneeuw- en winterbanden? Mag er overal met spijkerbanden gereden worden? Wanneer moeten er sneeuwkettingen gebruikt worden? Alle nodige informatie over de auto-uitrustingen om de winterse omstandigheden het hoofd te bieden.

Afdruk autoband sneeuw De complete gids winteruitrusting - Foto credits © : iStockphoto.com/rezulteo.com

De winteruitrustingen

 

 

WINTERBANDEN: efficient zodra de temperatuur onder de 7°C zakt

Sneeuw- of winterbanden? In werkelijkheid bestaat het verschil niet. In Nederland zijn er geen specifieke sneeuwbanden verkrijgbaar. De enige band die het slechte weer het hoofd kan bieden, bij regen, wind, sneeuw of ijs, en garant staat voor veiligheid is de winterband

Winterbanden verschillen van zomerbanden door de gebruikte rubbersoort en de profielstructuur. Rubber. Winterbanden worden vervaardigd van een rubbercompound die soepel blijft bij lage temperaturen en de grip op gladde wegen verhoogt. Profiel. Winterbanden hebben een profiel met diepere groeven voor verbeterde handling, kortere remwegen en een beperkt risico op aquaplaning.

Lees ook

 

 

EXTRA STEVIGE WINTERBANDEN:om extreme wintersituaties te trotseren
Extra stevige winterbandFoto credits © : All Rights Reserved

Extra stevige winterbanden zijn ontworpen om te rijden bij temperaturen van -10°C of lager en op wegen die meerdere maanden per jaar met sneeuw bedekt zijn. Ze maken het mogelijk het risico op gripverlies te beperken op beijzelde en besneeuwde wegen. Ze worden dus vrij weinig gebruikt in onze streken, behalve in de bergen.

Lees ook

 

 

SPIJKERBANDEN: het gebruik ervan is aan regels gebonden

SpijkerbandFoto credits © : All Rights Reserved
Spijkerbanden zijn winterbanden of extra stevige winterbanden voorzien van stalen punten om de grip te verhogen op besneeuwde en beijzelde wegen.

In talloze Europese landen is het gebruik ervan verboden of aan strenge regels gebonden. In Belgie mag er slechts vanaf 1 november tot en met 31 maart met spijkerbanden gereden worden. 

Lees ook

 

 

ALL SEASON BANDEN:bij zachte winters

All-seasonbanden in de winterFoto credits © : All Rights Reserved
De voor de Noord-Amerikaanse markt ontworpen all season of all weather banden, bieden een compromis tussen de zomer- en winterbanden. De winterprestaties zijn beter dan die van zomerbanden maar niet gelijkwaardig aan die van winterbanden. Ze zijn geschikt voor streken met milde winters.

Lees ook

 

SNEEUWKETTINGEN: verplicht in bepaalde situaties

SNEEUWKETTINGENFoto credits © : All Rights Reserved
Het is verstandig om kettingen in de kofferbak te hebben om voorbereid te zijn op plotselinge sneeuwval of om in de bergen te rijden, als u bijvoorbeeld op wintersport gaat. De kettingen maken het op besneeuwde wegen mogelijk extra grip en handling aan de wielen te geven.

Lees ook