Praktische gids over winterbanden - Sneeuw- of winterband?

Sneeuw- of winterband?

Uw winterbanden Julien T

Hoewel het woord “winterband” nu algemeen bekend is, zijn er nog vaak personen die over “sneeuwbanden” spreken. Winterbanden zijn echter niet alleen nuttig bij sneeuwval. Ze verbeteren onze veiligheid zodra de temperaturen zakken.

Afdruk autoband in de sneeuw Afdruk autoband in de sneeuw - Foto credits © : Rezulteo

Sommige internetgebruikers vragen ons of er een verschil bestaat tussen winterbanden en sneeuwbanden. Het antwoord is nee. De twee woorden duiden op hetzelfde type banden. Maar de juiste benaming is “winterband”.

Als we van “sneeuwbanden” spreken, lijkt het of dit type banden uitsluitend van nut zijn op besneeuwde wegen. Niets is minder waar. Een winterband is een op de weersomstandigheden van de herfst tot de lente aangepaste band: lagere temperaturen, regen, natte sneeuw, verse of samengepakte sneeuw, ijzel of ijs… Het rubber is geperfectioneerd om soepel te blijven op lage temperaturen en het rolvlak heeft een profiel dat gericht is op optimale grip op alle gladde wegen.

Wij raden u dan ook aan om niet te wachten tot de vorst inzet of de eerste sneeuw valt om winterbanden te laten monteren. De fabrikanten raden aan op winterbanden over te stappen zodra de gemiddelde temperatuur onder de 7°C zakt. De ingang van de wintertijd is een goed geheugensteuntje om te onthouden wanneer het tijd is om uw banden te verwisselen.