Praktische gids over winterbanden - Rijden in de winter

Rijden in de winter

Uw winterbanden Julien

Verse sneeuw, smeltsneeuw, ijzel: zelfs al bieden winterbanden grip en handling, u moet uw rijgedrag aan de staat van de weg aanpassen! Hieronder enkele basistips om het risico op ongecontroleerd slippen te voorkomen.

Weg in een winterlandschap Rijden in de winter vergt andere reflexen - Foto credits © : All Rights Reserved

Ken uw grenzen

Een goede chauffeur laat zich niet verrassen door zijn voertuig, maar voorkomt in tegendeel het contactverlies met de weg. In de winter moet u dus allereerst langzamer rijden


Anticipeer het remmen

Op een gladde weg verliest u bij plotseling remmen vrijwel altijd de macht over het stuur. Om dit te voorkomen, moet u voldoende afstand houden en het plotseling veranderen van richting of baan vermijden. 


Zachtjes op het gaspedaal!

Een andere regel: trek langzaam op om het slippen van de drijfwielen te voorkomen. Schakel, zodra u voelt dat u grip verliest, over op een hogere versnelling. De op de wielen uitgeoefende kracht wordt op deze manier direct verlaagd en u krijgt opnieuw grip. Ga op steile hellingen op dezelfde wijze te werk. 


 

Rustig aan in bochten

Ook hier is het van groot belang om te anticiperen. Neem gas terug bij het begin van de bocht, als de weg nog recht is. Neem de bocht op lage snelheid en draai het stuur soepel en zachtjes rond. Versnel, bij het uitrijden van de bocht, geleidelijk en zonder stoten.

 

Wat te doen bij gripverlies?

Als u ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch slipt, dan hebt u nog een kans om de macht over het stuur terug te krijgen. Op voorwaarde dat u altijd op de weg blijft letten. Als u naar obstakels staart hebt u namelijk een grote kans deze ook daadwerkelijk te raken…

> Voertuig met voorwielaandrijving (drijfwielen op de vooras )

  • Laat, als u slipt na plotseling remmen, het rempedaal volledig los.
  • Laat, als de voorwielen geen contact meer hebben met de weg, het gaspedaal enigszins los en druk het koppelingspedaal in om meer gewicht aan de vooras te geven.
  • Neem, na opnieuw de macht over het stuur te hebben verkregen, een aangepaste rijstijl aan!


> Voertuig met achterwielaandrijving (drijfwielen op de achteras)

  • Laat, als u slipt na plotseling remmen, het rempedaal volledig los.
  • Maak, als de achterwielen grip verliezen, gebruik van het gaspedaal en het koppelingspedaal om de grip terug te vinden.
  • Draai, om de macht over het voertuig terug te krijgen, het stuur langzaam in de gewenste richting.
  • Rijd, na opnieuw de macht over het stuur te hebben verkregen, op gematigde snelheid verder. 

 

Met of zonder antislip?

Steeds meer auto’s zijn uitgerust met een actief antislip systeem (ASR). Bij het starten verlaagt deze het op het slippende wiel uitgevoerde koppel om de kracht op het andere wiel over te brengen. Het systeem maakt het dus mogelijk eenvoudiger weg te rijden op sneeuw of ijzel. Het kan echter voorkomen dat het drijfwiel eveneens grip verliest. Het ASR systeem verlaagt dan het vermogen van de motor tot de wielen weer grip krijgen. Bij uiterst gladde wegen kan de slipgrens zo laag zijn dat er geen voldoende aandrijfkoppel overblijft om het voertuig te starten. In dit geval is het nodig om het ASR systeem te ontkoppelen.