Praktische gids over winterbanden - Hebben 4x4’s winterbanden nodig?

Hebben 4x4’s winterbanden nodig?

Uw winterbanden Julien T

Natuurlijk! Vier aandrijfwielen, een waar pluspunt in de winter. Op voorwaarde dat ze goede “grip” bieden.

4x4 in winterse omstandigheden Hebben 4x4 winterbanden nodig? - Foto credits © : Rezulteo

Over hetzelfde onderwerp

 “Winterbanden, voor mijn auto? Overbodige luxe, ik rij in een 4x4!” Dit is de mening van de meeste eigenaars van auto's met vier aandrijfwielen. Door deze overtuiging stellen ze zich echter bloot aan onnodige risico's als de winter inzet!

Deze voertuigen bieden weliswaar een betere handling maar zijn zwaar en dus moeilijk onder controle te houden bij het remmen en in bochten. Om optimaal van de 4x4 pluspunten gebruik te kunnen maken, moeten de banden voldoende "grip" bieden op natte, besneeuwde of beijzelde wegen.

Daarom hebben alle grote bandenmerken specifieke bandenreeksen voor dit type voertuigen ontwikkeld, inclusief op de winter toegesneden modellen.

Deze banden kenmerken zich door de volgende eigenschappen:

  • Aan lage temperaturen aangepaste materialen;
  • Een richtingsgebonden en dikwijls asymmetrisch profiel;
  • Diepe groeven met talloze randen;
  • Een hoge lamellendichtheid;
  • Brede lengtegroeven.

SUV, de nieuwe benaming voor 4x4’s!

De tegenwoordig verkochte 4x4’s zijn over het algemeen gericht op weggebruik. Ze worden overigens niet meer 4x4’s, maar SUV (“Sport Utility Vehicle”) genoemd, een term die beter bij het gebruik aansluit (men schat dat slechts 5% van de 4x4 eigenaars zich off-road waagt) en ecologisch correcter is. Deze voertuigen die hoofdzakelijk bestemd zijn voor leisure doeleinden, hebben een stoere look maar lijken meer en meer op grote sedans. Ze bieden over het algemeen de mogelijkheid de motor via slechts twee van de vier aandrijfwielen aan te sturen, waardoor het brandstofverbruik beperkt kan worden.