Praktische gids over winterbanden - De juiste sneeuwketting kiezen

De juiste sneeuwketting kiezen

Uw winterbanden Julien T

Ladderkettingen, kruiskettingen, kettingen met snelmontage: Rezulteo biedt u de juiste informatie om sneeuwkettingen te kiezen die aansluiten op uw behoeften.

Sneeuwkettingen Sneeuwkettingen bieden verschillende bevestigingssystemen - Foto credits © : All Rights Reserved

In de bergen of bij samengepakte of bevroren sneeuw is het gebruik van winterbanden soms niet voldoende. U moet dan tevens sneeuwkettingen gebruiken. Hieronder een overzicht van de verkrijgbare modellen.

Ladderkettingen 


LadderkettingenFoto credits © : www.mtk-auto.fr
Zoals hun naam al aanduidt bestaan deze kettingen uit parallelle dwarsplaatjes dieover het loopvlak van de band lopen. Hoewel deze ketting de grip verhoogt, worden de remkracht en de handling juist verlaagd vanwege het ontbreken van lengteplaatjes.

 

De mening van rezulteo: ladderkettingen zijn geschikt voor eenvoudige wegen. Ze vormen echter geen ideale oplossing voor het rijden op dikke lagen sneeuw.

 

Kruiskettingen


KruiskettingenFoto credits © : www.mtk-auto.fr
Deze kettingen bestaan uit meerde plaatjes en schakels, die in een kruispatroon over het rolvlak liggen, en bieden optimale grip. Ze bieden goede prestaties met betrekking tot de handling en het remmen. Daar de trillingen tot een minimum beperkt worden, blijft het rijcomfort vrijwel onveranderd.

 

 

De mening van rezulteo: kies voor versterkte kruiskettingen met stalen schakels. Deze bieden een betere weerstand en verhoogde grip en zijn niet veel duurder.

Kettingen met snelmontage

Snelmontage kettingen voor bandenFoto credits © : www.mtk-auto.fr
De montage van dit type ketting wordt vereenvoudigd door een op de velg te bevestigenadapter. Deze plaatst de ketting vervolgens op correcte wijze op de band, zodra het voertuig begint te rijden.

De mening van rezulteo: de uiterst handige kettingen met snelmontage zijn echter duur, nemen veel plaats in en leveren minder goede prestaties dan gewone sneeuwkettingen.

 

En de bevestigingen?

Voor deze drie modellen hebben de fabrikanten twee bevestigingssystemen ontworpen. Een boog- of een kabelsysteem. Presentatie van de twee systemen.

Boogbevestigingen

Deze bestaan uit een stalen boog die achter de band wordt geplaatst. De schakels worden zo over de band aangebracht en blijven gespannen dankzij een ketting aan de buitenzijde van het wiel.

De mening van rezulteo: de kettingen met dit type bevestiging zijn niet eenvoudig te monteren. Het is dus noodzakelijk om vooraf hiermee te oefenen.

Kabelbevestigingen 

Deze laten de wielen vrij en bieden een tamelijk grote montageruimte. De kabelkettingen kunnen snel aangebracht worden (in gemiddeld vijf minuten) op voorwaarde dat u deze handeling voor het winterseizoen geoefend heeft.

De mening van rezulteo: deze modellen worden het meest verkocht en zijn het goedkoopst. Ze kunnen vrij eenvoudig aangebracht worden op voorwaarde dat u aan het systeem gewend bent.

Lees ook

>> Welke prestaties leveren sneeuwsokken?