Een praktische gids voor het kopen van de juiste banden - Welke banden voor mijn voertuig?

Welke banden voor mijn voertuig?

Koop de juiste banden Harry

Het eerste selectie criterium: het type voertuig. Of u nu een stadsauto, een sedan of een 4x4 rijdt, volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant op.

Geparkeerde auto's De bandenkeuze is allereerst afhankelijk van het uit te rusten voertuig - Foto credits © : iStockphoto.com/rezulteo.com

De banden die oorspronkelijk op uw auto gemonteerd werden, ofwel de banden voor eerste uitrusting (OE banden) [Zie inzet hieronder], zijn goedgekeurd door de constructeur in overleg met de bandenfabrikanten. Deze houden met name rekening met:

  • de loop van de wielen;
  • de afmeting van de velgen;
  • de snelheidsprestaties van het voertuig;
  • het remmen;
  • het gewicht van het voertuig.

 

Wat zijn de banden voor eerste uitrusting waard?

De banden voor eerste uitrusting zijn eenvoudigweg de oorspronkelijke banden die door de autoconstructeur gekozen werden om uw voertuig uit te rusten. Is dit de beste keuze? Niet altijd.

Sommige banden zijn specifiek ontwikkeld voor een bepaalde autoconstructeur. Deze speciale goedkeuring van de constructeur is gebaseerd op de specifieke kenmerken van uw banden. [Zie ons artikel over de bandenmarkering ] Ze betreffen met name de binnenstructuur, de laadindex en de snelheidsaanduiding. Deze kenmerken staan vermeld op de zijwand van de band.

Als u uw banden wilt vervangen, moet u absoluut de aanbevelingen van de constructeur naleven.

Echter bestaan er theoretische tabellen voor gelijkwaardige bandenmaten: de technische Europese organisatie voor banden en velgen (European Tyre and Rim Technical Organisation, ETRTO) waarbij grote bandenfabrikanten zijn aangesloten, heeft normen opgesteld die het mogelijk maken om op basis van een standaardmaat, andere compitabele varianten te gebruiken met de technische kenmerken van een voertuig. 

Let op: De centra voor APK-keuringen controleren of de gemonteerde banden conform zijn. 

 

De door de constructeur geselecteerde criteria komen niet altijd met uw criteria overeen. Hieronder de volgorde die de constructeurs doorgaans aanhouden:
1. Wegligging
2. Rolgeluid
3. Remweg op droge wegen.
4. Remweg op natte wegen.
5. Duurzaamheid.

De reden is eenvoudig: De eerste drie criteria komen overeen met de prestaties die de bestuurder van het voertuig verwacht.

Op het moment dat u uw banden vervangt, bent u dus niet verplicht hetzelfde merk en model als de constructeur te kiezen. U moet echter de specificaties, die hij voor uw voertuig heeft vermeld, naleven.