Een praktische gids voor het kopen van de juiste banden - Welke banden voor mijn omgeving en mijn rijstijl?

Welke banden voor mijn omgeving en mijn rijstijl?

Koop de juiste banden Julian

Om de juiste banden te kiezen zijn de aanbevelingen van de constructeur niet altijd toereikend. U moet tevens rekening houden met uw rijstijl en de omgeving waarin u rijdt.

Bestuurder in auto De keuze van de autoband is deels gebaseerd op uw rijgedrag - Foto credits © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Voor korte stadsritten, het afleggen van talloze kilometers op de snelweg of anders nog het besturen van een sportauto of een 4x4, kunt u uiteraard niet dezelfde banden gebruiken.

 

U rijdt voornamelijk in de stad

Het rijden in de stad kenmerkt zich door tal van verkeersborden, stoplichten, kruisingen en een verhoogd risico op obstakels (voetgangers, fietsers, motorrijders …). Al deze factoren leiden tot herhaaldelijk remmen en optrekken, en het omzeilen van obstakels. Om rekening te kunnen houden met deze factoren moet u de voorkeur geven aan bepaalde bandprestaties.

  • Korte remweg. De banden moeten garant staan voor een zo kort mogelijke remweg op zowel droge als natte wegen.
  • Robuustheid. Kies voor bestendige banden. In de stad worden de banden namelijk onderworpen aan herhaaldelijk remmen en optrekken. 

 

U rijdt met name op de snelweg

De snelweg verschilt met name op drie punten van de overige wegennetten: snelheid, lange afstanden, verkeersdrukte tijdens de vakantie.

Geef de voorkeur aan de volgende prestaties:

  • Duurzaamheid. Vanwege de regelmatige en hoge snelheid, wordt de slijtbestendigheid van de autoband zwaar op de proef gesteld. Kies dus voor banden met een hoge bestendigheid.
  • Rijcomfort. Om vermoeidheid tijdens lange trajecten te voorkomen, raden wij u aan banden met een hoogwaardig comfort te kiezen zowel wat betreft de trillingen als het geluid.
  • Korte remweg. Vanwege de hoge kruissnelheid, moeten de banden garant staan voor een zo kort mogelijke remweg op zowel droge als natte wegen.

 

U rijdt in een sportauto 

Als u een sportieve rijstijl heeft, moet u kiezen voor banden die uitzonderlijke grip en stuurreacties in bochten bieden(waarbij uiteraard de verkeersvoorschriften en de veiligheidsregels voor circuits nageleefd moeten worden).

  • Tip: kies voor high-performance banden, of sportbanden (rijden op circuit), deze zullen ongetwijfeld aan uw verwachtingen voldoen.

 

U rijdt in een 4x4 

Ook hier heeft u een brede keuze naargelang het type 4x4 (SUV of trek 4x4) en het type gebruik: uitsluitend weggebruik, gecombineerd gebruik (weg en paden) of all terrain gebruik. 

 

 

Winterbanden, een investering in veiligheid

Alle bandenfabrikanten bieden tegenwoordig winterbanden aan die geschikt zijn voor uw type voertuig en het gewenste gebruik. Deze banden stellen u in staat veilig de weg op te gaan zodra de gemiddelde temperatuur onder de 7°C zakt. Deze aankoop vormt uiteraard een flinke investering, maar zal al snel terugverdiend worden: allereerst in termen van veiligheid en daarnaast omdat u zo langer met uw zomerbanden kunt doen.

>> Meer informatie over winterbanden