Een praktische gids voor het kopen van de juiste banden - UTQG/Treadwear: wat is het?

UTQG/Treadwear: wat is het?

Koop de juiste banden Julian

Het UTQG is een classificatie voor bandenprestaties. Een voor de Amerikaanse markt verplichte regeling die echter zijn beperkingen heeft wat betreft de toepasselijkheid. Hieronder presenteren wij dit voorschrift en lichten we toe waarom het niet volstaat om een band te beoordelen.

UTQG zijwand autoband L'UTQG, drie testcriteria voor autobanden - Foto credits © : Yokohama

Het UTQG (Uniform Tire Quality Grading) is verplicht voor het verkopen van een autoband op de Amerikaanse markt. Het is erop gericht de consument te helpen bij de keuze van de juiste autoband. Hoewel de Amerikaanse regering oorspronkelijk toezicht hield op dit voorschrift, dienen de vermelde waarden nu slechts ter informatie. Ze kunnen dus nog steeds gebruikt worden, maar hoofdzakelijk om producten van eenzelfde fabrikant te vergelijken (bijvoorbeeld om twee banden van het merk Dunlop onderling te vergelijken). De waarden zijn echter niet geschikt om producten van verschillende bandenfabrikanten te vergelijken (bijvoorbeeld ter vergelijking van een Michelin autoband met een band van Continental). De metingen worden namelijk uitgevoerd op basis van aan elk bandenmerk specifieke vergelijkende elementen. 

Het UTQG telt drie criteria voor het beoordelen van de bandenprestaties

UTQC bandeninformatie Foto credits © : Cooper

Treadwear

Dit eerste criterium meet de slijtage van het rolvlak met waarden van 60 tot 700 per segment van 20. Een band met een treadwear van 100 slijt bijvoorbeeld tweemaal zo snel dan een band met een waarde van 200. Dus, banden met een hogere index, hebben een langere levensduur.

 

Tractie

Dit andere criterium beoordeelt de capaciteit van een autoband om in een rechte lijn te remmen op een nat wegdek. De score loopt van AA (de beste score) tot C.

 

Temperatuur

Dit laatste criterium berekent het weerstandsniveau van een autoband tegen hittevorming en de capaciteit om hitte af te voeren tijdens de uitgevoerde tests op een rollerbank. De toegekende score is gebaseerd op een schaal van A (de beste score) t/m C waarbij C de minimumwaarde is om de band op de Amerikaanse markt te kunnen verkopen

Deze waarden hebben dus een beperkt toepassingsbereik en kunnen in geen enkel geval het bandenlabel en al helemaal niet de testresultaten vervangen, die de enige elementen zijn die het mogelijk maken de werkelijke prestaties van een product te beoordelen.