Een praktische gids voor het kopen van de juiste banden - Tweedehands premium banden of nieuwe budgetbanden kopen?

Tweedehands premium banden of nieuwe budgetbanden kopen?

Koop de juiste banden Julian

U moet nieuwe banden kopen. Uiteraard een grote investering dus u zoekt naar de beste prijs-/kwaliteit verhouding. Let op: er bestaan meerdere opties, maar ook meerdere risico's.

Twee banden naast elkaar Rezulteo biedt u de nodige informatie om een keuze te kunnen maken tussen tweedehands premium banden of nieuwe budgetbanden - Foto credits © : Fotolia.com/rezulteo.com

Een niet te verlagen budget?

Alleen al door met uw auto te rijden heeft u vaste kosten die uiteraard onaangenaam zijn, maar waar u niet omheen kunt. Net als de staat van de remblokken of het oliepeil, behoren banden tot de te controleren punten om volledig veilig met uw auto de weg op te gaan. Als de banden vervangen moeten worden, kost dit een aardige duit. Maar het vervangen van banden is nu eenmaal onvermijdelijk. De bandenmarkt biedt een grote keuze aan producten met eveneens zeer uiteenlopende prijzen. En zelfs voor banden is het, voor degenen die minder duur uit willen zijn, mogelijk om tweedehands producten te kopen. Op voorwaarde om geen concessies te doen wat betreft de resterende kwaliteit en dus de veiligheid. Of misschien overweegt u om nieuwe banden van één van de talloze budget merken aan te schaffen, met vaak uiterst aantrekkelijke prijzen. LET in alle gevallen GOED OP. Een gewaarschuwde koper telt voor twee.

 

Nieuwe banden, grote prijsverschillen...

Een autoband is een product waarvan de ontwikkeling, de fabricage en de uiterst geavanceerde technologie veel geld kosten. Dit moet betaald worden op het moment van de aankoop van de banden, die een hoog prijskaartje kunnen hebben, met name als u kiest voor een "premium" merk zoals MichelinPirelliDunlopContinentalGoodyear of Bridgestone. Uiteraard bieden alle aangeboden producten niet dezelfde prestaties. Deze prestaties zijn dan ook van directe invloed op de prijs. Het zal u dus ook niet verbazen dat de prijs van een autoband van een grote fabrikant met een bewezen reputatie, circa 50% hoger ligt dan die van een autoband van een budgetfabrikant die zijn standaardproducten tegen bodemprijzen aanbiedt. U heeft de keuze uit een overvloed aan producten. We schatten dat er alleen al voor de in Europa geïmporteerde producten meer dan 300 Chinese merken bestaan ... !

 

... en de prestaties

Bij het kiezen van nieuwe banden is het echter te gevaarlijk om alleen op deze verkoopprijs af te gaan. Het label van deze banden kan u een eerste indruk over de daadwerkelijke prestaties van deze banden geven. Over het algemeen kunt u  vaststellen dat de scores van de goedkopere producten in de meeste gevallen minder homogeen zijn.... alleen al voor de drie op het label vermelde criteria. En naast deze vermeldingen op het etiket, zijn deze banden met name veel minder veelzijdig naargelang de betaalde prijs. En dit is nou juist het grote probleem: stel u een autoband voor die efficiënt is op droge wegen of een uitstekende rolweerstand biedt, maar belabberde prestaties levert op natte wegen… Of een product dat twee keer zo snel slijt als een nieuwe premium autoband. Of  het tegenovergestelde: een autoband die heel slijtbestendig is, maar slechte dynamische prestaties levert. Dit zijn de diverse problemen die u bij de aankoop van een budgetband tegen bodemprijzen kunt tegenkomen. De prijs van deze banden is onvermijdelijk evenredig aan de homogeniteit - en dus het veiligheidsniveau. En in het ergste geval, als het product snel slijt, spaart u helemaal geen geld uit met een Chinese instapband ,omdat u veel sneller dan verwacht weer nieuwe banden zult moeten kopen.

 

 

En waarom geen tweedehands premium banden?


Wilt u een hoogwaardig product zonder de prijs van een nieuwe "premium" autoband te betalen? Dan hebt u nog een andere mogelijkheideen tweedehands premium product. Net als de automarkt biedt de bandenmarkt ook tal van tweedehands producten. Deze markt kent een sterke groei, zowel in de verkooppunten (online en offline) als bij de sloopbedrijven. Het maakt het mogelijk om banden van topmerken te tegen zachte prijzen te kopen.

Maar helaas kent ook deze oplossing grote nadelen. Banden zijn per definitie een slijtonderdeel. Bij het bereiken van een bepaald slijtniveau kunnen en mogen ze zelfs niet meer gebruikt worden. De wet verplicht een profieldiepte van minstens 1,6 millimeter op een punt van de autoband. Onder deze grens is het verboden om met de autoband te rijden. Hoe ouder de autoband, hoe meer het afgesleten is en dus hoe meer het deze wettelijke minimumgrens nadert. En hoe minder lang u er dus mee kunt rijden. De prijs van een tweedehands autoband wordt overigens vaak vastgesteld aan de hand van de slijtage en het geschatte aantal kilometers dat het nog kan rijden alvorens de autoband vervangen moet worden. En vergeet vooral niet de algemene staat van de autoband te controleren evenals een check op waarneembare beschadigingen of onregelmatige slijtage. Als beschadigingen of slijtage waarneemt, kunt u beter meteen voor andere banden kiezen. Denk er tevens aan dat de wet het verplicht stelt om twee dezelfde banden op dezelfde as te monteren (dat wil zeggen dezelfde karkasstructuur). Houdt er rekening mee dat het in sommige Europese landen verplicht is om banden van hetzelfde merk op één as te monteren. Wees er ook op bedacht dat het rubber van een te oude band (meer dan vijf jaar) vaak verslechterd is. Controleer dus ook de leeftijd van de autoband.

Uiteindelijk zullen de met een correcte tweedehands autoband verkregen prestaties ongetwijfeld beter en homogener zijn dan die van een budgetband, maar u rijdt uiteraard minder lang met tweedehands premium banden dan met nieuwe premium banden.

 

Besparingen op de lange termijn?


Is het dus beter om nieuwe budgetbanden of tweedehands premium banden te kopen? In ieder geval is het nodig de efficiëntie van de autoband nauwlettend te onderzoeken op alle belangrijke aspecten (wegligging op droge wegen, wegligging op natte wegen, rolweerstand, slijtweerstand, remafstand op droge en natte wegen ...). In principe bieden tweedehands premium banden altijd betere prestaties, maar in dit geval moet u het slijtniveau en de staat van het profiel uiterst nauwkeurig bekijken.

We hoeven u natuurlijk geen sprookjes te vertellen: als u ernaar streeft banden te bezitten met duurzame en hoogwaardige prestaties, dan is het kopen van nieuwe premium banden natuurlijk de best mogelijke oplossing.

Er bestaat echter een situatie waarin wij het aanschaffen van tweedehands autobanden kunnen aanraden: als u winterbanden moet kopen terwijl u deze maar slechts zelden gebruikt. In dit geval, en zelfs met een minder lange levensduur wat betreft het aantal resterende kilometers, is dit een goede oplossing zonder afbreuk te doen aan de prestaties en de veiligheid.