Een praktische gids voor het kopen van de juiste banden - Symmetrische, asymmetrische, directionele banden: wat is de beste keuze?

Symmetrische, asymmetrische, directionele banden: wat is de beste keuze?

Koop de juiste banden Julien

Er bestaan grofweg 3 types bandprofielen, ofwel rolvlak reliëfs. Hoe kunt u deze herkennen? Welke kenmerkende eigenschappen hebben deze banden? Hoe kunt u het profiel kiezen dat het beste bij uw auto en rijstijl past? De antwoorden van Rezulteo, onderbouwd met een schema.

3 bandprofielen: symmetrisch, asymmetrisch en directioneel Vergelijking tussen symmetrische, asymmetrische en directionele banden - Foto credits © : rezulteo

Symmetrische banden: wegligging en prijs-kwaliteitverhouding

Symmetrisch profiel van de autoband Kumho Solus KH17Foto credits © : rezulteo
Zoals de naam al aangeeft, symmetrische banden hebben een profiel met twee identieke helften. Minder technisch dan asymmetrische of directionele banden, maar tevens goedkoper. Een ander voordeel is dat deze banden over het algemeen een goede wegligging hebben (zeer stabiel in rechte lijnen). De keerzijde van de medaille; dit profiel maakt het niet mogelijk alle prestaties van de banden te perfectioneren, met name het rijgedrag op natte wegen.

Symmetrische banden zijn hoofdzakelijk bestemd voor compacte of stadsauto’s die korte afstanden afleggen. Het zijn tevens geschikte banden voor chauffeurs die een goede prijs-kwaliteitverhouding zoeken.

Montage:  symmetrische banden hebben geen montagerichting. De banden kunnen dus zonder gevaar op vergissingen gemonteerd en omgewisseld worden.

 

Enkele veel verkochte symmetrische banden

       >> Dunlop SP Sport 300
       >> Goodyear Eagle NCT5
       >> Pirelli Cinturato P6
       >> Kleber Dynaxer HP3
       >> Kumho Solus KH17

 

Asymmetrische banden: veiligheid bij alle weersomstandigheden

Asymmetrisch profiel van de autoband Bridgestone Turanza T001 Foto credits © : rezulteo
Het profiel van asymmetrische banden kenmerkt zich door verschillende reliëfs aan de binnen- en buitenzijde van het rolvlak. Elke zone speelt een specifieke rol binnen de prestaties van de banden.

De binnenzijde kenmerkt zich over het algemeen door open schouders om het water snel af te voeren en het risico op aquaplaning te beperken. De buitenzijde is er echter op gericht de banden te verstijven om de handling en de stabiliteit in bochten te garanderen. Dit technische aspect brengt extra kosten met zich mee:  asymmetrische banden zijn duurder dan symmetrische banden.

Talloze autofabrikanten kiezen ervoor om hun nieuwe modellen met asymmetrische banden uit te rusten. Deze banden zijn met name bestemd voor eigenaars van auto’s uit het midden- en luxe segment die kiezen voor veiligheid op zowel droge als natte wegen.

Montage: met asymmetrische banden is de montagerichting van groot belang. De vermelding “outside” moet zich altijd op de buitenwand van de banden bevinden.

Regels voor het omwisselen

Enkele veel verkochte asymmetrische banden

       >> Michelin Pilot Sport 3
       >> Bridgestone Turanza T001
       >> Goodyear Excellence
       >> Continental ContiPremiumContact 5

 

Directionele banden: sportief rijgedrag en besneeuwde wegen

Directioneel profiel van de autoband BFGoodrich G-Force ProfilerFoto credits © : rezulteo
Met het profiel in V-vorm en de naar beneden gerichte rubberblokken zijn de directionele banden eenvoudig te herkennen. Deze banden zijn bijzonder efficiënt op natte wegen. Bij harde regen wordt het water snel afgevoerd, wat zorgt voor verhoogde grip. Dit dringt tevens het risico op aquaplaning aanzienlijk terug. Deze profielvorm verbetert daarnaast de handling, met name op besneeuwde wegen of bij het rijden in natte sneeuw. Ten slotte is zijn sportieve look erg in trek. 

Het directioneel profiel is ideaal voor sportauto’s die regelmatig over natte wegen rijden. Het wordt tevens aangeraden bij het rijden over besneeuwde wegen.

Montage: het belangrijk om de door een pijl op de zijwand aangegeven montagerichting na te leven.

 

Enkele veel verkochte directionele banden

      >> BFGoodrich G-Force Profiler (zomerband)
      >> Uniroyal RainSport2 (zomerband)
      >> Toyo Proxes T1R (zomerband)
      >> Continental WinterContact TS850 (winterband)
      >> Michelin Alpin A4 (winterband)