Een praktische gids voor het kopen van de juiste banden - Kunnen we de afmeting van onze banden veranderen?

Kunnen we de afmeting van onze banden veranderen?

Koop de juiste banden Julien

U wilt banden kopen in een andere afmeting dan de afmeting van de originele banden, zij het om uw auto te tunen of om kosten te besparen. Bedenk dan dat u strikte criteria dient te respecteren, anders loopt u het risico om de wet te overtreden of om zelfs in levensgevaar te komen. Over dit onderwerp neemt Rezulteo een duidelijke positie in: volg de door de fabrikant goedgekeurde afmeting.

Voorband met gelijkwaardige afmeting Voor het veranderen van de afmeting van uw banden, dient u de regels van gelijkwaardige afmeting te respecteren - Foto credits © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Een vraag die regelmatig terugkeert op fora : heb ik het recht om van de ene afmeting over te stappen op de andere? De redenen zijn divers. Voor de één gaat het om een sportief uiterlijk van hun auto door het nemen van velgen met een grotere diameter. Voor de ander gaat het vooral om kostenbesparing door een afmeting te nemen die minder duur is dan die van de originele banden. Hoe dan ook, het veranderen van de afmeting van uw banden is geen ongevaarlijke operatie. Het heeft technische en wettelijke gevolgen die u niet kunt negeren.

 

Alleen door fabrikanten gehomologeerde bandenmaten zijn betrouwbaar

Het zijn enkel en alleen de autofabrikanten die de geschikte bandenmaten voor een voertuig bepalen. Deze afmetingen zijn onderwerp geweest van onderzoeken en testen en garanderen een maximaal prestatie- en veiligheidsniveau. Van deze maat afwijken betekent het risico nemen dat u het rijgedrag van het voertuig verandert en dus uw veiligheid in het geding brengt. Bovendien riskeert u daarmee minimaal een bekeuring bij een politiecontrole of een herkeuring tijdens de APK, en in het ergste geval wordt u bij een ongeluk niet gedekt door uw verzekering.

 

De regels van gelijkwaardige bandenmaten

Wat zijn dus de criteria die u dient te respecteren als u de afmetingen van uw banden wilt veranderen? Er zijn er drie:

  • De laad- en snelheidsindex van de nieuwe afmeting moeten gelijk of hoger zijn dan die van de originele band.
  • De buitenste diameter van de band moet praktisch identiek zijn aan die van het origineel om de eigenschappen van de auto te bewaren, met name de precisie van de snelheidsmeter en de instellingen van de rijhulpsystemen (ABS, ESP…).
  • De ruimte ten opzichte van de spatborden dient voldoende te zijn om de nieuwe bandenmaat te kunnen monteren (vergeet ook niet de extra ruimte voor het aanbrengen van sneeuwkettingen) 

Weet dat er een tabel met theoretisch gelijkwaardige bandenmaten bestaat die de criteria respecteert die door de Europese organisatie van fabrikanten zijn bepaald, de ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation). Deze tabellen zijn niet bedoeld als instructie voor wijzigingen of tuning.

 

Hoe kunnen we gehomologeerde bandenmaten vinden?

Over dit onderwerp neemt Rezulteo een duidelijke positie in: volg de door de fabrikant goedgekeurde afmetingen! Vervolgens moet u ze nog kunnen vinden…

  • De gehomologeerde bandenmaten voor uw auto staan doorgaans aan de binnenkant op de stijl van het portier aan de bestuurderskant of in het instructieboekje van de auto en/of op het kentekenbewijs van het voertuig.
  • U kunt de afmetingen eveneens terugvinden als u de bandenkiezer gebruikt op de startpagina van de Rezulteo website.
  • Tot slot kunt u informatie inwinnen bij een APK-keuringsstation, dat beschikking heeft over de officiële database.

 

Zoekresultaat van de Rezulteo bandenkiezer 

Pagina rezulteo afmeting bandFoto credits © : rezulteo

Voor de BMW 3-serie stelt de Rezulteo bandenkiezer u 6 gehomologeerde bandenmaten voor waarvan 3 met de offset voor 4 verschillende velgdiameters.

 

Grote banden: de voor- en nadelen

Grotere banden vergroten het contactoppervlak op het wegdek en verbeteren dus de adhesie op een droog wegdek. Ze maken eveneens eensnelle stuurreactie mogelijk. Ze kunnen daarentegen een negatief gevolg hebben voor het comfort, de kleinere zijwanden absorberen in mindere mate de oneffenheden in de weg, verminderen het remmen op een nat wegdek (minder waterafvoer) en verhogen het brandstofverbruik(meer rolweerstand).