Een praktische gids voor het kopen van de juiste banden - Runflat of geen runflat ?

Runflat of geen runflat ?

Koop de juiste banden Julien

De meningen over Runflat banden lopen sterk uiteen. Voor sommige bestuurders is het een technologisch hoogstandje dat uitkomst biedt bij een lekke band en ongelukken kan voorkomen. Anderen zijn van mening dat de band minder prestatievol is. Daarnaast vinden ze de band minder comfortabel en duurder bij aankoop en onderhoud. Wij hebben de twee specialisten van Rezulteo gevraagd hun mening over deze kwestie te geven.

RunFlat banden Onze experts over runflat banden

Runflat: omschrijving
Runflat, ofwel letterlijk ”rijden met platte banden" is de schade die veroorzaakt wordt door het spanningsverlies in de banden. Het is tevens de naam van de technologie die het mogelijk maakt dit spanningsverlies te compenseren dankzij de capaciteit van de banden om het gewicht van de auto te dragen gedurende een gegeven afstand (80 km) bij het rijden op een gegeven snelheid (80 km/uur).

 

 - Rezulteo: de Runflat band wordt vaak als een wondermiddel gezien. Handig omdat reservewielen overbodig worden en veilig bij plotseling drukverlies. Wat is uw mening hierover?

Marco Candelo: het begrip runflat omvat in feite twee verschillende technologieën. De eerste bestaat uit het aanbrengen van een versterking aan de binnenzijde van de banden. De versterking ondersteunt het rolvlak bij drukverlies.(Bijv.: Pax System van Michelin, Conti Supporting Ring de Continental, enz. …) Deze technologie is voornamelijk bestemd voor geblindeerde auto’s. De tweede is erop gericht de zijwanden van banden te versterken om het doorbuigen bij drukverlies tegen te gaan. Beide oplossingen hebben uiteraard zijn voor- en nadelen.

Het grootste nadeel van de ondersteunende oplossing is dat de wielen van het voertuig over een speciale inrichting moeten beschikken. De speciale “RunFlat” wielen moeten voorzien worden van geschikte banden. Het montagesysteem wijkt af van dat van standaard banden en de bandenspecialisten moeten dus ook over een speciale uitrusting beschikken. Deze technologie met interne ondersteuning maakt het mogelijk alle prestaties van de band te behouden. De tweede oplossing, ofwel de “Versterkte zijwanden”, kan zonder problemen op standaard inrichtingen van auto’s gemonteerd worden. Dit brengt echter een beduidende verlaging van het comfort en een verhoging van de rolweerstand met zich mee.

Christophe Bernadet: dit vat de voordelen van Runflat banden perfect samen. Het is een belangrijke innovatie voor banden die efficiëntie en gebruiksgemak met elkaar combineert. De Runflat verhoogt niet alleen de veiligheid voor de passagiers van het voertuig, maar tevens die van de omrijdende auto's omdat het risico op botsingen wordt verlaagd. Deze technologie voorkomt het plotseling leeglopen en dus het klappen van banden. Het maakt het tevens mogelijk om op een gematigde snelheid nog minstens 80 km door te rijden. Het stelt u dus vooral in staat de reparatie te organiseren.

 

- Rezulteo: de runflat technologie is tot nu toe slechts beschikbaar voor een beperkt aantal automodellen. Is het denk- en wensbaar runflat banden voor alle types auto’s te ontwikkelen?

MC: de Runflat technologie is afhankelijk van de keuze van de autofabrikant. BMW was de eerste autofabrikant die de montage van Runflat banden voor vrijwel al zijn modellen aanbood. De overige fabrikanten hebben zich beperkt tot het ontwikkelen van enkele modellen met deze technologie. Op het moment worden er steeds minder modellen met Runflat uitgerust, zelfs bij BMW. Dit heeft te maken met de verminderde prestaties ten opzichte van standaard banden.

CB: alle innovaties die de veiligheid verhogen vormen een pluspunt voor alle chauffeurs. Banden worden nog maar al te vaak als bijkomstige accessoires gezien. Ze vormen echter de verbinding tussen de auto en de weg.

 

- Rezulteo: in welke gevallen en voor welk gebruik is het volgens u nodig om voor runflat banden te kiezen?

MC: uit veiligheidsoverwegingen worden geblindeerde auto’s altijd met Runflat banden uitgerust. Voor de overige modellen wordt de keuze van Runflat banden door de fabrikant bepaald. Als deze optie optioneel verkrijgbaar is, raden wij deze oplossing aan voor chauffeurs die over moeilijk begaanbare of slechte wegen rijden waar het verwisselen van banden onmogelijk of gevaarlijk is.

CB: het staat vast dat deze banden een onbetwist pluspunt vormen bij moeilijk begaanbare of slechte wegen waar het risico op lekke banden hoger ligt. Maar dit is geen reden om ze niet aan stadsrijders te adviseren. Dankzij de praktische kant van deze technologie behoort het banden verwisselen in de stromende regen of 's nachts voorgoed tot het verleden. U komt zo ook nooit meer te laat op belangrijke afspraken.

 

- Rezulteo:  Runflat banden blijven kostbaar en minder prestatievol. Ze verslinden daarnaast meer brandstof en vertonen bar slechte resultaten wat betreft de rolweerstand. Is deze technologie, in een tijdperk waar het onderzoek gericht is op brandstofbesparingen, niet achterhaald?

MC: de beperkte ontwikkeling van de Runflat technologie heeft te maken met het feit dat de prestaties lager liggen dan die van standaard banden. De ontwikkeling van banden is tegenwoordig juist gericht op het optimaliseren van prestaties. Deze technologie is echter al een prestatie op zich. Het belang ervan is al dubbel en dwars bewezen en zal ongetwijfeld weer in de belangstelling komen staan.

CB: er worden auto's zoals Sport 4x4’s, Porsche Cayenne of BMW X5 ontwikkeld terwijl dit eveneens energievreters zijn en een gepeperd prijskaartje hebben in vergelijk met overige modellen. En niemand vindt deze modellen achterhaald. Alles is een kwestie van compromissen en afhankelijk van de behoeften van de gebruikers. Volgens mij willen alle chauffeurs veilig de weg op gaan. Deze banden verbruiken weliswaar meer brandstof dan standaard banden, maar bieden dan ook een verhoogd veiligheidsniveau. Hoewel ze gemiddeld 20 tot 30% duurder zijn, blijft de kosten/veiligheid verhouding interessant voor chauffeurs die veiligheid voorop stellen.