Een praktische gids voor het kopen van de juiste banden - Chinese banden: hoeveel is uw veiligheid waard?

Chinese banden: hoeveel is uw veiligheid waard?

Koop de juiste banden Julien

De op internet tegen bodemprijzen verkochte Chinese banden kunnen de op koopjes beluste consument verleiden. Deze banden zijn echter niet bestand tegen de vergelijkende tests. Met name op het gebied van prestaties op natte wegen.

Chinese banden en veiligheid Hoe is het gesteld met de veiligheid van de Chinese autoband? - Foto credits © : rezulteo

Meer dan 300 Chinese merken

Het is onmogelijk om het aantal in Europa geïmporteerde merken Chinese banden precies vast te stellen. Naargelang onze experts zou dit meer dan 300 merken betreffen. LingLongWanLiBlackstone, Goodride of Infinity zijn de meest bekende merken. Maar elke maand komen er nieuwe merken bij…  In China is het uitbrengen van een band bovenal een kwestie van marketing, de fabrikanten vervaardigen, naast hun eigen banden, over het algemeen tevens banden voor overige merken…

 

Bodemprijzen…

De eerste troef van de Chinese banden is zonder twijfel hun prijs: 20 tot 50% goedkoper dan de vergelijkbare banden van premium merken… Als we een standaard maat bekijken zoals 185/60 R15 H, biedt de site AlloPneus bijvoorbeeld de S1023 van Wanli aan tegen een prijs van minder dan € 46, terwijl de EfficientGrip van Goodyear rond de € 100 kost. Dit is tweemaal zoveel: Zo’n groot verschil is het overdenken waard…

De Chinese banden zijn daarnaast eenvoudig verkrijgbaar. Hoewel men ze niet zo snel bij autocentra of gespecialiseerde verkooppunten zal vinden, kunnen ze zonder moeite op verkoopsites besteld worden. Op de site pneus-Online, zijn 15 van de 83 verkrijgbare merken Chinees.

 

… maar slechte prestaties op natte wegen

Het zijn echter de prestaties die een probleem vormen.  Men kan dit vaststellen aan de hand van de resultaten van de door de autobladen of de onafhankelijke organismes zoals de Adac (Duitse Automobielclub) of TÜV SÜD gepubliceerde vergelijkende tests. Het bandenpanel bevat tegenwoordig vaak één of twee Chinese banden, die bij vergelijking met andere banden doorgaans slecht uit de bus komen.

In de laatste vergelijkende test van de Adac over zomerbanden, kan men twee Chinese producten terugvinden in de maat 185/60 R15 H: het betreft de Rotallia Radial F108 en de Sailun Atrezzo SH402. Alle twee bevinden zich onderaan het klassement, met zeer slechte scores voor het rijgedrag op natte wegen: de meest lange remafstanden, weinig weerstand tegen aquaplaning.... Ofwel deze banden zijn gevaarlijk bij nat weer.

Over het algemeen zijn de aan veiligheid verbonden prestaties slecht of zelfs ontoereikend. Het enige domein waarin de Chinese banden uitblinken: de lage rolweerstand, waardoor ze een goede score voor het energieverbruik kunnen behalen.

Conclusie: Tot nu toe brengt het aanschaffen van Chinese banden ernstige gevaren met zich mee. De aantrekkelijke prijs weegt totaal niet op tegen de frequente gebreken van deze producten op het gebied van veiligheid.