Een praktische gids voor het kopen van de juiste banden - Bent u echt goedkoper uit met Chinese banden?

Bent u echt goedkoper uit met Chinese banden?

Koop de juiste banden Julien

Chinese banden zijn inderdaad wel 20 tot 50% goedkoper dan premium banden. Maar ze hebben vaak een veel lager kilometerrendement. Zonder nog maar over hun bar slechte prestaties op het gebied van de veiligheid te spreken. Het is dus uiteindelijk niet zeker of de prijs per kilometer echt voordeliger is …

Goedkoper Chinese banden Aantrekkelijke prijzen maar lage prestaties: hoe betrouwbaar zijn Chinese banden? - Foto credits © : rezulteo

De koopprijs en de kostprijs: twee verschillende begrippen

Het prijsverschil tussen een band van een vermaarde fabrikant met een koopprijs van 100 euro en de door een Chinees merk aangeboden vergelijkbare band met een koopprijs van 60 euro, is uiteraard aanlokkelijk. Maar heeft u hier echt voordeel bij? Dat valt te betwijfelen. Om de kostprijs van een band te berekenen moet men namelijk tevens rekening houden met de levensduur, een variabele waar de grote merken veel aandacht aan besteden.

Als we de ervaringen van de internetgebruikers op de forums bekijken, is het kilometerrendement niet altijd het sterke punt van de Chinese banden. De koper heeft dus te kampen met een snelle slijtage van de band, en moet deze zo eerder vervangen dan voorzien. Uiteindelijk, is de koper dus niet per se voordeliger uit…Maar het omgekeerde komt ook voor: sommige Chinese merken staan erom bekend onverslijtbare banden te fabriceren van uiterst hard rubber. De keerzijde van deze uitzonderlijke levensduur is echter het rampzalige rijgedrag op natte wegen: spekgladde autobanden!

 

Het is belangrijk banden met evenwichtige prestaties te kiezen

En het is nou juist dit prestatie-evenwicht wat de grote fabrikanten van de “low cost” fabrikanten onderscheidt. Een perfecte combinatie van tegenstrijdige prestaties zoals veiligheid en lange levensduur, grip op droge en natte wegen, vereist een beheersing van de techniek die niet altijd weggelegd is voor nieuwkomers.

Dit verklaart dat we Chinese banden vinden met een goede grip op droge wegen maar belabberd rijgedrag op natte wegen. Of met een bevredigende levensduur maar een tekortschietend veiligheidsniveau. Men moet niet vergeten dat de kwaliteit van een band gemeten wordt aan de hand van de capaciteit om in alle situaties doelmatig te reageren.