Een praktische gids voor het kopen van de juiste banden - Banden kiezen: niet zo eenvoudig als het lijkt

Banden kiezen: niet zo eenvoudig als het lijkt

Koop de juiste banden Julien

Welke band kiezen? Talloze automobilisten die voor dit netelige vraagstuk stonden, bleven maar al te vaak zonder voldoende informatie, overtuigende antwoorden of kregen anders nog de volgende afgezaagde vraag te horen: ”Wilt u dezelfde banden laten monteren?” Maar de eigenlijke vraag blijft onbeantwoord: welke factoren spelen een rol binnen de keuze van een band?

De juiste banden kiezen Hoe de juiste banden kiezen - Foto credits © : All Rights Reserved

Voor liefhebbers van Tuning moeten banden een fraaie look hebben, gezinshoofden kiezen voor veiligheid en voor de meesten onder ons zijn brandstofbesparingen eveneens van groot belang.

Het kiezen van de juiste band is dus minder eenvoudig als het lijkt. Alleen al het indrukwekkende aantal door de fabrikanten aangeboden bandenreeksen spreekt boekdelen. Al deze vragen zijn dus gegrond en wij zullen proberen een eenvoudig antwoord te bieden

Meervoudige criteria bij het kiezen van banden

De keuze van de banden voor uw voertuig moet berusten op meerdere criteria:

  • Uw type voertuig
  • Het type wegdek waar u het meest over rijdt
  • De regenfrequentie en het neerslagniveau van de streek waar u woont en rijdt
  • De temperatuursomstandigheden, enz…

De voor een band vermelde prestaties verschillen naargelang de omgeving waar u zich bevindt. En deze omgeving kenmerkt zich door de bovenstaande punten.

De prestaties zullen dus verschillen naargelang u bij hoge temperaturen en op droge, natte, besneeuwde of beijzelde wegen rijdt. Voor de veiligheid, het brandstofverbruik en de slijtage van uw banden is het, bij het kiezen van banden, dan ook van groot belang rekening te houden met al deze elementen. Daarnaast moet u uw keuze op het seizoen aanpassen.

 

Winterbanden: niet alleen voor in de sneeuw

Het verschil tussen zomerbanden en winterbandenFoto credits © : rezulteo

De keuze van de winterbanden is eveneens onderhevig aan meerdere nauwkeurige overwegingen: winterbanden onderscheiden zich van zomerbanden door het rubber dat soepeler blijft op lage temperaturen en door het dieper ingesneden profiel dat verbeterde handling en krachtige remprestaties biedt op sneeuw en over het algemeen meer grip op koude wegen garandeert. Het wordt aangeraden voor winterbanden te kiezen zodra de temperatuur regelmatig onder de 7°C zakt, daar het rubber van zomerbanden op deze zogenaamde "glasovergangstemperatuur" hard wordt en vervolgens niet meer voldoende grip biedt.

Winterbanden zijn dus niet alleen nuttig bij het rijden in de sneeuw. Winterbanden zijn geschikt voor alle voertuigen die bij wisselende weersomstandigheden en bij lage temperaturen rijden.

Het rubber en het profiel van zomerbanden bieden daarentegen betere prestaties bij het remmen op droge wegen en bij mildere temperaturen.

De bandkeuze is dus, ongeacht het seizoen, een serieuze zaak en wij raden u dan ook aan advies aan een vakspecialist te vragen. Hij kan u adviseren en een precies antwoord bieden op uw vragen, met name als u deze voldoende toelicht.