Een praktische gids voor het kopen van de juiste banden - Gebruikte autobanden: goedkoop of een gevaarlijke miskoop?

Gebruikte autobanden: goedkoop of een gevaarlijke miskoop?

Koop de juiste banden Julien

Om geld uit te sparen, overweegt u misschien om gebruikte autobanden aan te schaffen. Ondanks de uiterst scherpe prijzen, kunnen deze banden een niet te verwaarlozen risico voor uw veiligheid met zich meebrengen. Bandengids rezulteo geeft u daarom een overzicht van de regelgeving, de algemene staat, prijzen en alles wat u moet weten en controleren voordat u tweedehands banden koopt.

Schappen met gebruikte en nieuwe banden De aankoop van gebruikte banden brengt risico’s voor de veiligheid met zich mee - Foto credits © : iStockphoto.com/rezulteo.com

De markt van tweedehands autobanden kent een sterke groei. Sloperijen, distributienetwerken, websites zoals 2ehands of via forums; gebruikte banden zijn eenvoudig te verkrijgen. In deze crisistijd waarin iedereen op de kosten let, kan het aanlokkelijk zijn om voor gebruikte banden te kiezen. Uw veiligheid op de weg speelt bij dit type autobanden een belangrijke rol, aangezien het slecht in te schatten is wat de staat van tweedhands banden is. Om de juiste keuze te maken, helpen de bandenexperts van bandengids rezulteo u aan de antwoorden op de volgende vragen: Welke banden voldoen aan de verkeersvoorschriften? Hoe kan de staat van de autoband gecontroleerd worden? Hoe kunnen eventuele defecten opgespoord worden? Zijn de geboden prijzen echt voordelig? 

 

De wet

Wettelijk gezien moet u de regels naleven die voor alle voertuigen gelden.

  • De bandenmaten moeten door de fabrikant gehomologeerd zijn; alleen die bandenmaten die voor uw specifieke wagen geschikt zijn mogen worden gemonteerd. U moet zich tevens aan de aanbevolen laadindexen en snelheidsaanduidingen houden.
  • De op dezelfde as gemonteerde banden moeten identiek zijn. Dat wil zeggen van hetzelfde merk, hetzelfde model en dezelfde maat zijn (inclusief de laadindexen en de snelheidsaanduidingen). 

 

Controle van de banden 

Vergelijking van een nieuwe autoband met een gebruikte autoband Foto credits © : iStockphoto.com/rezulteo.com
De allerlaatste controle: check, als de autoband in goede staat is, de leeftijd van de band. Het rubber wordt harder naarmate de band ouder wordt. Een autoband die op het oog nog in goede staat is, kan in feite slechte prestaties leveren als deze meer dan vijf jaar geleden geproduceerd werd. Lees de DOT code op de zijwand van de autoband om de fabricagedatum te achterhalen. 

Aarzel niet om uw hand over het rolvlak van de autoband te laten glijden om eventuele abnormale slijtplekken te kunnen waarnemen. Een ongelijkmatige slijtage duidt vaak op ontoereikend onderhoud. Banden die aan de ene kant meer zijn afgesleten dan aan de andere kant, zijn bijvoorbeeld niet goed uitgelijnd; slijtage aan de buitenzijde van het profiel wijst over het algemeen op te zacht opgepompte banden…

Controleer tevens de zijwanden op eventuele schade of defecten, zoals bobbels, barsten of vervormingen. Let op, met dit type vervormingen komt uw voertuig niet door de automobielinspectie.

Al deze controles zijn natuurlijk ook van toepassing bij het aanschaffen van een tweedehands auto

 

Goedkoop of duurkoop?

Na de staat van de gebruikte band(en) gecontroleerd te hebben, moet u overwegen of de gevraagde prijs daadwerkelijk interessant is. Wij raden u aan hiertoe eenvoudigweg de prijzen vergelijker van de Rezulteo website te gebruiken: deze geeft, voor een bepaalde plaats, de beste prijzen weer. Geef bij kleine prijsverschillen de voorkeur aan nieuwe banden.

 

Goede deals voor gebruikte winterbanden

Als automobilisten een nieuwe auto kopen, hebben ze vaak nog een set winterbanden in goede staat waarvan de maat echter niet altijd geschikt is voor hun nieuwe voertuig. Ze zijn vaak bereid deze voor een zacht prijsje van de hand te doen. Een buitenkans voor degenen die tweedehands winterbanden zoeken! Een andere gouden tip: steeds meer autocenters bieden een winterstallingservice voor banden aan - een zogeheten bandenhotel -. Sommige klanten halen hun banden echter niet op (aankoop van een nieuw voertuig of verhuizing). Aarzel dus niet om een dergelijk bandenverkooppunt te vragen of hij gebruikte winterbanden in de door u gewenste maat in voorraad heeft.