Bandenaankoop gids
UTQG/Treadwear: wat is het?
Het UTQG is een classificatie voor bandenprestaties. Een voor de Amerikaanse markt verplichte regeling die echter zijn beperkingen heeft wat betreft de toepasselijkheid. Hieronder presenteren wij dit voorschrift en lichten we toe waarom het niet volstaat om een band te beoordelen.
Lees meerHet rijcomfort, een keuzecriterium bij de aankoop van uw banden
Als we de criteria bekijken die de kwaliteit van een autoband bepalen en bijdragen aan de meerwaarde hiervan, mag het rijcomfort niet over het hoofd gezien worden. Een criterium dat een belangrijke rol speelt binnen het dagelijkse rijcomfort en tevens op het bandenlabel vermeld staat.
Lees meerTweedehands premium banden of nieuwe budgetbanden kopen?
U moet nieuwe banden kopen. Uiteraard een grote investering dus u zoekt naar de beste prijs-/kwaliteit verhouding. Let op: er bestaan meerdere opties, maar ook meerdere risico's.
Lees meerWelke banden voor mijn voertuig?
Het eerste selectie criterium: het type voertuig. Of u nu een stadsauto, een sedan of een 4x4 rijdt, volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant op.
Lees meerWelke banden voor mijn omgeving en mijn rijstijl?
Om de juiste banden te kiezen zijn de aanbevelingen van de constructeur niet altijd toereikend. U moet tevens rekening houden met uw rijstijl en de omgeving waarin u rijdt.
Lees meerDiverse types banden
Binnen de autobanden kunnen we meerdere categorieën onderscheiden. Het is vooral belangrijk om een aan de weersomstandigheden aangepaste band te kiezen: zomer of winter. Daarnaast moet men rekening houden met de gebruiksomstandigheden: weg, trackdays of all terrain. Ten slotte beschikken sommige banden over specifieke kenmerken: runflat, asymmetrisch profiel...
Lees meerWaar kan ik mijn banden kopen?
Dealer, bandencenter, autocenter of e-commerce site: keuze in overvloed als u uw banden wilt vervangen. De voor- en nadelen van elke formule.
Lees meerGebruikte autobanden: goedkoop of een gevaarlijke miskoop?
Om geld uit te sparen, overweegt u misschien om gebruikte autobanden aan te schaffen. Ondanks de uiterst scherpe prijzen, kunnen deze banden een niet te verwaarlozen risico voor uw veiligheid met zich meebrengen. Bandengids rezulteo geeft u daarom een overzicht van de regelgeving, de algemene staat, prijzen en alles wat u moet weten en controleren voordat u tweedehands banden koopt.
Lees meerKunnen we de afmeting van onze banden veranderen?
U wilt banden kopen in een andere afmeting dan de afmeting van de originele banden, zij het om uw auto te tunen of om kosten te besparen. Bedenk dan dat u strikte criteria dient te respecteren, anders loopt u het risico om de wet te overtreden of om zelfs in levensgevaar te komen. Over dit onderwerp neemt Rezulteo een duidelijke positie in: volg de door de fabrikant goedgekeurde afmeting.
Lees meerSymmetrische, asymmetrische, directionele banden: wat is de beste keuze?
Er bestaan grofweg 3 types bandprofielen, ofwel rolvlak reliëfs. Hoe kunt u deze herkennen? Welke kenmerkende eigenschappen hebben deze banden? Hoe kunt u het profiel kiezen dat het beste bij uw auto en rijstijl past? De antwoorden van Rezulteo, onderbouwd met een schema.
Lees meerGoedkope banden: niet altijd een koopje…
U wilt uiteraard de beste prijs voor uw banden vinden. Maar goedkoop is vaak duurkoop. Allereerst omdat een lage prijs over het algemeen gelijk staat aan een ontoereikend veiligheidsniveau. Vervolgens omdat tevens het kilometerrendement meetelt en deze bij goedkope banden dikwijls ver onder dat van premium banden ligt.
Lees meerBent u echt goedkoper uit met Chinese banden?
Chinese banden zijn inderdaad wel 20 tot 50% goedkoper dan premium banden. Maar ze hebben vaak een veel lager kilometerrendement. Zonder nog maar over hun bar slechte prestaties op het gebied van de veiligheid te spreken. Het is dus uiteindelijk niet zeker of de prijs per kilometer echt voordeliger is …
Lees meer