Praktische gids over het bandenlabel - De doelen van het bandenlabel

De doelen van het bandenlabel

Het bandenlabel: de gebruiksaanwijzing Julien T

De Europese Commissie besloot in 2009 tot het invoeren van een Europees Bandenlabel. Deze maatregel heeft een drieledig doel: de consument helpen bij de keuze van banden, de verkeersveiligheid verbeteren en de aan autobanden verbonden ecologische voetstap verkleinen.

Het Europese bandenlabel Het Europese bandenlabel - Foto credits © : Rezulteo

Sinds 1 november 2012, moeten alle in de Europese Unie verkochte banden voor personenwagen, 4x4’s, SUV’s, bestel- en vrachtwagens, die nà 1 juli 2012 vervaardigd werden, voorzien zijn van een standaardlabel. Dit label geeft de consument informatie over drie prestaties van de band: het brandstofverbruik, het remmen op natte wegen en het externe rolgeluid.

 

Het hoofdcriterium voor Brussel: de energie-efficiëntie van de band

U heeft het vast al opgemerkt: de vorm van het label en de gebruikte kleurcodes doen denken aan het energielabel voor elektrische huishoudapparaten, auto’s of appartementen. Dit is geen toeval. Met deze regelgeving, wil de Europese wetgever de automobilisten namelijk attenderen op een tot nu toe verwaarloosd criterium: de energie-efficiëntie van de band Dit wil zeggen de bijdrage aan het brandstofverbruik van het voertuig en dus aan de CO2 uitstoot.

Dankzij het label kunnen de consumenten eenvoudig banden kopen die goed scoren voor de energie-efficiëntie. Dit biedt een dubbel voordeel: enerzijds, besparen ze brandstof uit en anderzijds nemen ze zo deel aan de algemene inzet om de broeikasgassen terug te dringen.

 

Overige criteria: veiligheid en leefkwaliteit

Het Europese bandenlabel benadrukt tevens de prestaties voor het remmen op natte wegen en het externe rolgeluid, respectievelijk verbonden aan veiligheid en leefkwaliteit.

Met het Europese bandenlabel, beschikt de consument dus over betere informatie. Hij/zij kan zo de banden onderling vergelijken, buiten de criteria van het merk of de prijs om, en dus op meer zelfstandige wijze een bewuste keuze maken bij de aankoop van banden.

 

Meer informatie

>> De website van de Europese Commissie

Lees ook

>> De prestatiecriteria