Praktische gids over het bandenlabel - Bandenprestaties vergelijken aan de hand van het etiket

Bandenprestaties vergelijken aan de hand van het etiket

Het bandenlabel: de gebruiksaanwijzing Julien T

Het label zal de consument in staat stellen, naast het merk of de prijs, de banden aan de hand van overige criteria te vergelijken. Maar om de juiste keuze te kunnen maken is het nodig te weten wat het verschil tussen twee categorieën, in termen van remmen of brandstofverbruik, bedraagt.

Het vergelijk van de prestaties aan de hand van het bandenlabel Het vergelijk van de prestaties aan de hand van het bandenlabel - Foto credits © : Rezulteo

Eén van de doelen van het bandenlabel is het verbeteren van de informatie voor de consument opdat deze naast de prijs overige bandencriteria kan vergelijken. Deze op Europees niveau ingestelde regeling, zal de automobilisten inderdaad in staat moeten stellen veiligere en milieuvriendelijkere banden te kopen.

Het label geeft, voor elk van de drie criteria, de prestatiecategorie van de band weer: de energie-efficiëntie, de remkracht op natte wegen en het externe rolgeluid. Hieronder enkele aanwijzingen om, voor elk van de gemeten prestaties, het verschil tussen twee categorieën te kunnen interpreteren.

 

Energie-efficiëntie

De bijdrage van de band aan het brandstofverbruik is afhankelijk van de rolweerstand. Het label geeft, via een kleur en een letter, de rolweerstandcategorie van de band weer. Er bestaat een enorm verschil tussen een A-band en een G-band.

Voor het brandstofverbruik, bedraagt dit verschil circa 0,5 l/100 km, ofwel 80 liter brandstof per jaar (op een basis van 15.000 km/jaar).

Voor de CO2 uitstoot staat het verschil tussen A en G gelijk aan circa 12 g/km, ofwel 0,18 ton CO2 per jaar (op dezelfde basis). Het wetsvoorstel inzake de milieuheffing heeft de drempel voor de heffing bijvoorbeeld op 135 g/km afgesteld.

 

Remmen op natte wegen

Voor het remmen op natte wegen, wordt de categorie bepaald door de verkregen testresultaten te vergelijken met de resultaten van een referentieband.

Het verschil tussen de A-klasse en de F-klasse (de G klasse wordt niet gebruikt) komt overeen met een afstand van 18 meter voor een auto op een snelheid van 80 km/uur, ofwel een lengte van 4 auto’s.

 

Extern rolgeluid

De categorie wordt verkregen door het testresultaat te vergelijken met een grenswaarde, die verschilt naargelang het type band en de maten. Deze grenswaarde zal vóór 2016 naar beneden bijgesteld worden.

Het prestatieverschil tussen 2 geluidscategorieën bedraagt 3 dB, ofwel een verlaging of een verhoging van de helft van het geluidsniveau.

1 golf: uitstekende prestatie. Het rolgeluidsniveau ligt minstens 3 dB lager dan de toekomstige norm.

2 golven: gemiddelde prestatie. Het rolgeluidsniveau voldoet aan de toekomstige norm.

3 golven: slechte prestatie. Het rolgeluidsniveau voldoet aan de huidige norm maar overschrijdt de toekomstige grenswaarde voor 2016.

 

Sinds 1 november 2014 mogen banden die aan de hand van het bandenlabel op energie efficiëntie een G scoren en banden die qua remmen op nat wegdek een F scoren niet meer worden verkocht. Echter mogen banden die zijn geproduceerd vóór 1 november 2014 worden verkocht tot 30 maanden na de inwerkingtreding van de wet, d.w.z. tot 1 mei 2017. Zie verordening (EG) nr 661/2009 van 13 juli 2009 van het Europees Parlement en de Raad, hoofdstuk lll, artikel 13, paragraaf 5.

Lees ook

>> Het label zegt niet alles

 

Terug naar de inhoudsopgave