Praktische gids voor een goed onderhoud van uw banden - Wanneer moeten de banden vervangen worden?

Wanneer moeten de banden vervangen worden?

Onderhoud uw banden Julien T

Voor een lange reis of bij het checken van de bandenspanning moet u de algemene staat van uw banden en de slijtage ervan controleren. Als deze één van de hier beschreven symptomen vertonen, aarzel dan niet en vervang direct uw banden.

Wanneer moeten de banden vervangen worden ? Foto credits © : All Rights Reserved

Een versleten band kan zijn taken niet meer vervullen en zal met name bij regenachtig weer het water niet goed afvoeren. Resultaat: een verhoogde remafstand op natte wegen en een onzekere wegligging. Het gevaar op slippen en aquaplaning neemt dus toe.

Door uw banden regelmatig te controleren, weet u precies wanneer u uw banden moet vervangen. Hieronder treft u de situaties aan die op versleten banden duiden.

  • De band bereikt de wettelijke slijtgrens (minder dan 1,6 mm profieldiepte). De slijtindicator is zichtbaar op het rolvlak. Over het algemeen moeten banden van goede kwaliteit om de 40.000 tot 50.000 km, en minder goede banden om de 10.000 km vervangen worden. Maar de levensduur van banden kan sterk uiteenlopen. Deze is afhankelijk van talloze factoren en hoofdzakelijk van het rijgedrag en het type wegen. U moet tevens rekening houden met het feit dat bij voorwielaandrijving de voorbanden tweemaal zo snel slijten als de achterbanden.
  •  
    Voorbeeld slijtage op een bandFoto credits © : rezulteo
  • Het verschil tussen de diepte van de hoofdgroeven van twee banden op dezelfde as bedraagt meer dan 5 mm. Dit verschil tussen de slijtage van de banden kan het weggedrag van de auto verstoren.
  • De band vertoont abnormale slijtage. Abnormale slijtage kan meerdere vormen aannemen: slijtage in facetvorm, asymmetrische slijtage, slijtage op het midden of anders nog op de schouders van het rolvlak. In dit geval moet u het mechanische probleem oplossen dat deze abnormale slijtage veroorzaakt.
  • De band is beschadigd. De band vertoont sneden, barsten of vervormingen die kunnen leiden tot een lekke of klapband.
  • Voorbeeld van een beschadigde bandFoto credits © : rezulteo

  • De band voldoet niet aan de voorschriften van de autoconstructeur: Onjuiste maten, niet naleven van de snelheids- of laadindexen, enz. 

Lees ook

>> Montage van de banden: de na te leven regels

>> Uitlijnen van de wielen en afstellen van de geometrie.

>> Controleer tevens het reservewiel

>> Bandenspanning: elke maand te controleren

>> Hoe kunt u de slijtage van een band meten?

>> Herken abnormale slijtage

>> Verwissel uw banden om de slijtage ervan te beperken