Praktische gids voor een goed onderhoud van uw banden - Uitlijnen van de banden en afstellen van de geometrie.

Uitlijnen van de banden en afstellen van de geometrie.

Onderhoud uw banden Julien T

Deze twee handelingen zijn absoluut noodzakelijk voor uw veiligheid, uw comfort en voor een optimale levensduur van de banden en het voertuig.

Controle balanceren banden Het balanceren van banden uitgevoerd door een professional - Foto credits © : Rezulteo

Het uitlijnen en het afstellen van de geometrie zijn twee belangrijke handelingen voor optimale prestaties van de banden. Deze worden uitgevoerd bij de montage van de banden en moeten zo nodig opnieuw uitgevoerd worden.

Uitlijnen van de banden


Een uitgelijnde band draait rond de as zonder trillingen, dankzij een gelijkmatige verdeling van de massa’s. Om een perfecte uitlijning te verkrijgen worden er op sommige plaatsen van de velg gewichtjes geplaatst. Deze handeling kan uitsluitend door een specialist uitgevoerd worden daar hiervoor specifieke meetapparatuur vereist is.

Een correcte uitlijning staat garant voor:

  • Verhoogd rijcomfort;
  • Een verhoogde levensduur van de band;
  • Verminderde belasting van het mechanisme.

Afstelling van de geometrie

De controle van de geometrie bestaat uit het optimaliseren van de verstelbare hoeken en uitlijningen van uw voertuig (kanteling van de naven, naloop, wielvlucht, wieluitlijning) waarbij rekening gehouden wordt met de gegevens van de constructeur en de slijtage van de banden.  

Elk voertuig kenmerkt zich door precieze geometrische afstellingen die door de constructeur worden opgesteld. Deze moeten nauwlettend worden opgevolgd om te voldoen aan de vereisten voor wegligging, stabiliteit, stuurprecisie en om abnormale slijtage van de stuurinrichting en de banden te voorkomen.

De tip van rezulteo: een trillend stuur duidt over het algemeen op een slechte uitlijning of het verliezen van een gewichtje. Wacht niet langer: laat uw wielen zo snel mogelijk door een specialist uitlijnen!

Lees ook

>> Controleer tevens het reservewiel

>> Bandenspanning: elke maand te controleren

>> Hoe kunt u de slijtage van een band meten?

>> Herken abnormale slijtage

>> Verwissel uw banden om de slijtage ervan te beperken

>> Wanneer moeten de banden vervangen worden?

>> Montage van de banden: de na te leven regels