Praktische gids voor een goed onderhoud van uw banden - Herken abnormale slijtage

Herken abnormale slijtage

Onderhoud uw banden Julien T

Onregelmatige slijtage - asymmetrische slijtage, slijtage in het midden of op de buitenzijde - duidt veelal op een mechanisch probleem of op een onjuiste bandenspanning. Wij raden u aan om in alle gevallen, een beroep te doen op een bandenspecialist.

Slijtage op de schouder van een autoband Slijtage op de schouder van een 4x4 band - Foto credits © : Rezulteo

Uw banden moeten vervangen worden zodra ze het door de slijtindicator aangegeven minimumniveau bereikt hebben. Het kan echter voorkomen dat de banden op bepaalde plekken abnormaal afslijten zonder dat de indicator zichtbaar is. In dit geval moet u de banden, sneller dan voorzien, vervangen.

Dit type slijtage duidt over het algemeen op een mechanisch probleem
– wieluitlijning, balancering, ophanging, transmissie – of een verkeerde bandenspanning (of eventueel sportief rijgedrag). Neem in dit geval contact op met uw bandenspecialist.

verschillende soorten slijtage

  • slijtage in facetvorm
  • asymmetrische slijtage
  • slijtage in het midden
  • slijtage op de uitersten van het rolvlak

Slijtage in facetvorm

Band met slijtage in facetvormFoto credits © : rezulteo

De slijtage in facetvorm betreft veelal de achterbanden. Het kan veroorzaakt worden door een slechte uitlijning van de wielen, maar tevens door een slechte staat van de schokdempers.

Asymmetrische slijtage

Asymmetrische slijtage op een bandFoto credits © : rezulteo

Een ongelijkmatige afslijting van het rolvlak is te wijten aan abnormale wrijving met de weg veroorzaakt door een onjuiste uitlijning. Een gelijkmatige slijtage van het rolvlak is van essentieel belang om de prestaties van een band te garanderen.

Slijtage in het midden

Slijtage in het midden van de bandFoto credits © : rezulteo

Een belangrijke slijtage in het midden van het rolvlak wordt over het algemeen veroorzaakt door langdurig te hard opgepompte banden. Denk eraan de bandenspanning elke maand te controleren.

Band met slijtage op de uitersten van het rolvlak

Slijtage op de schouders van de bandFoto credits © : rezulteo

Een grotere slijtage op de schouders van de band duidt in de meeste gevallen op langdurig te zacht opgepompt banden. Probeer dit te voorkomen omdat u de levensduur van de band vermindert en het brandstofverbruik verhoogt door een hogere rolweerstand. 

De tip van rezulteo: Strijk uw hand in beide richtingen over het rolvlak. Als u een onregelmatige slijtage kunt waarnemen, duidt dit over het algemeen op verouderde schokbrekers of een onjuiste uitlijning. Laat de uitlijning of de ophanging van uw wielen controleren.

Lees ook

>> Verwissel uw banden om de slijtage ervan te beperken

>> Wanneer moeten de banden vervangen worden?

>> Montage van de banden: de na te leven regels

>> Uitlijnen van de wielen en afstellen van de geometrie.

>> Controleer tevens het reservewiel

>> Bandenspanning: elke maand te controleren

>> Hoe kunt u de slijtage van een band meten?