Praktische gids voor een goed onderhoud van uw banden - Bandenspanning: elke maand te controleren

Bandenspanning: elke maand te controleren

Onderhoud uw banden

Uw banden worden onderworpen aan grote krachten en verliezen geleidelijk aan wat lucht. Wij raden u dan ook aan om minstens eenmaal per maand de bandenspanning te controleren. Deze handeling is van groot belang voor uw veiligheid en om een vroegtijdige slijtage van uw banden te voorkomen.

Bandenspanning Denk eraan om uw bandenspanning regelmatig te controleren! - Foto credits © : All Rights Reserved

Checkbox IcôneOnjuiste bandenspanning: de risico’s 
Checkbox IcôneControle van de bandenspanning 
Checkbox IcôneWat is de juiste bandenspanning? 
Checkbox IcôneHoe vaak moet de bandenspanning gecontroleerd worden
Checkbox IcôneBandenspanning in de winter 

 

Onjuiste bandenspanning: de risico’s 


Correcte bandenspanning

De bandenspanning speelt een belangrijke rol binnen de veiligheid en de levensduur van de band. Deze moet op koude banden en minstens eenmaal per maand gecontroleerd worden. Bij controle direct na het rijden, moet u 0,3 bar bij de aanbevolen spanning optellen.
 

Te hoge spanning (+0,5 bar)

Te hard opgepompte banden slijten sneller in het midden, wat de levensduur van de banden vermindert. Daarnaast leidt de vermindering van het contactoppervlak met de weg tot minder grip, wat gevaarlijk kan zijn in bochten of bij het remmen.


Te lage bandenspanning (-0,5 bar)

Te zacht opgepompte banden slijten sneller op de schouders, wat de levensduur van de banden vermindert. Daarnaast leidt een zachte band tot een verhoogd brandstofverbruik en een minder efficiënt waterafvoer.

 

Zeer lage bandenspanning (-1,5 bar)

Erg zachte banden kunnen ongelukken veroorzaken (20% van de ongelukken wordt veroorzaakt door een slechte staat van de banden). Oververhitting brengt een verhoogd risico op klapbanden met zich mee. Op 130 km/u verliest de bestuurder bij een klapband over het algemeen de macht over het stuur

De bandenspanning speelt een belangrijke rol binnen de veiligheid en de levensduur van uw banden. Te zacht of te hard opgepompte banden leveren minder goede prestaties.

Bij een te hoge spanning bolt de band op, wat het contactoppervlak met de weg verkleint. Deze vervorming heeft meerdere gevolgen:

  • Een vroegtijdige slijtage op het midden van de band.
  • Verminderde grip, omdat de band de weg minder goed volgt.
  • Verminderde demping en absorptie van hobbels in het wegdek.
     

Bij een te lage spanning wordt de belasting daarentegen naar de schouders van de band verschoven, die dus extra hard moeten werken. Ook dit heeft diverse, onderling verbonden negatieve effecten tot gevolg:

  • Vroegtijdige slijtage  op de schouders van de band.
  • Abnormale verhoging van de bandtemperatuur wat kan leiden tot een klapband en het verlies van de macht over het voertuig.
  • Verslechterde wegligging, met name op natte wegen.
  • Verhoging van het brandstofverbruik.

De tip van rezulteo: vergeet, voor een correcte luchtdichtheid van de band, niet om na de controle van de bandenspanning de ventieldopjes opnieuw aan te brengen. Vervang deze bij het monteren van nieuwe banden.


Controle van de bandenspanning 

Investeer in een bandenspanningsmeter

De bandenspanning moet op koude banden gecontroleerd worden. Dat wilt zeggen dat uw banden minstens 2 uur niet gereden hebben of minder dan 3 km op gematigde snelheid gereden hebben. Voeg, als u geen tijd heeft om de banden af te laten koelen, 0,3 bar aan de aanbevolen druk toe. Laat nooit druk uit een warmgelopen band af.

 

Wat is de juiste bandenspanning? 

De juiste spanning is de door de autoconstructeur aanbevolen spanning. De aanbevolen spanningen (voor- en achterbanden) staan vermeld in de gebruikshandleiding en /of op de sticker, die zich over het algemeen op de stijl van het portier van de bestuurder, op de brandstofklep of in het dashboardkastje bevindt. Neem deze in acht: ze zijn gebaseerd op talloze door de bandenfabrikant en de autoconstructeur uitgevoerde tests.


Hoe vaak moet de bandenspanning gecontroleerd worden? 

Luchtpomp banden bij een benzinestationFoto credits © : All Rights Reserved
De bandenspanning moet minstens een keer per maand en vóór een lange reis gecontroleerd worden, met name als u de snelweg neemt. De bandenspanning moet bijgesteld worden als deze niet overeenkomt met de aanbevelingen van de constructeur.

De tip van rezulteo: denk er tevens aan de spanning van het reservewiel te controleren. U komt zo niet voor onaangename verrassingen te staan als u het reservewiel nodig heeft. Let op, de bandenspanning voor thuiskomers ligt veel hoger dan die voor een normale band. Deze kan meer dan 4 bar bedragen. De exacte spanning wordt doorgaans op de velg weergegeven.

 

Bandenspanning in de winter 

B26 paneel langs de besneeuwde wegFoto credits © : ©istockphoto - ermingut
De buitentemperatuur is tevens van invloed op de bandenspanning. Hoe lager de temperatuur, hoe lager de gemeten bandenspanning. Het wordt dan ook aangeraden 0,2 bar extra druk toe te voegen in de winter.

 


Vignette voitureFoto credits © : rezulteo