Praktische gids voor een goed onderhoud van uw banden - Controleer uw banden voordat u op vakantie vertrekt

Controleer uw banden voordat u op vakantie vertrekt

Onderhoud uw banden Julien

Om zorgeloos te kunnen genieten van uw autovakantie is het noodzakelijk om voor vertrek enkele auto-onderdelen goed te controleren. Om te beginnen met uw autobanden, aangezien deze vier rubbers het enige contact met uw auto en de aarde vormen! Denk aan de bandenspanning, de slijtage, het reservewiel, een lekke band verzekering?… Hieronder de checklist van een goed voorbereide automobilist.

Het inpakken van de auto Controleer ook uw banden voordat u op vakantie vetrekt - Foto credits © : iStockphoto.com/rezulteo

Meer dan helft van de Europeanen (54%) kiest ervoor om met de auto op vakantie te gaan, en bij 1 op de 2 autobezitters betreft het een reis van meer dan 1000 km; vaak de langste reis van het jaar. Dit zijn de bevindingen van een studie naar het gedragspatroon van bestuurders in 15 Europese landen, uitgevoerd in mei 2011 door de Goodyear-Dunlop Europa groep. Aangezien autobanden impact hebben op de veiligheid van het voertuig en het brandstofverbruik (CO2 uitstoot), is het essentieel om te rijden op juist opgepompte banden die zich in een goede staat bevinden. 

 

De checklist van een goed voorbereide bestuurder

Checkbox Icône Banden slijtage
Checkbox Icône Bandenspanning
Checkbox Icône Reservewiel
Checkbox Icône Niveau vloeistoffen, ruitenwissers en verlichting
Checkbox Icône Caravans en aanhangwagens

 

Banden slijtage

Het eerste punt wat u dient te controleren is of uw banden slijtage vertonen, en een snelle blik op uw banden is hierbij niet voldoende.

  • Controleer of uw autoband niet de slijtindicator heeft bereikt en de zijflanken geen insneden of vervormingen hebben.
  • Ga met uw hand over het oppervlakte van uw autoband en controleer of uw banden geen abnormale slijtage vertonen.
  • Wissel uw voorbanden met uw achterbanden voor een gelijkmatige slijtage.

 >> Lees meer over de slijtage van banden

 

Bandenspanning

Controleer uw bandenspanningFoto credits © : Horace Ko

Na het controleren van de conditie van uw banden, dient u ervoor te zorgen dat uw banden goed zijn opgepompt. Uit een recente enquete van Bridgestone (mei 2013) is gebleken dat vrijwel 8 op de 10 Europese automobilisten rijden op banden met een te lage bandenspanning. Zorgwekkend, want een niet goed opgepompte autoband kan vooral bij hoge snelheden leiden tot een klapband. Daarnaast leidt een te lage bandenspanning tot vroegtijdige slijtage van de autoband en een hoger brandstofverbruik.

Ten slotte: rijdt u met een zwaar beladen voertuig - wat gebruikelijk is als u op vakantie gaat - dan wordt het aangeraden om uw banden met 0,2 – 0,3 bar extra op te pompen. Dit ter voorkoming van een gebroken autoband.  

>> Lees meer over de bandenspanning

 

Het reservewiel

Het reservewiel en een krikFoto credits © : All Rights Reserved

Ook al worden lekke banden steeds zeldzamer (volgens Michelin eens per 75.000 km), toch is het essentieel om te controleren of uw reservewiel rijklaar is en of u de juiste tools in de auto heeft liggen om een autoband te vervangen.

Is uw auto niet uitgerust met een reservewiel, maar een reparatieset, controleer dan of de vervaldatum nog geldig is. 

Daarnaast kunt u in het geval van een lekke autoband vaak een beroep doen op de wegenwacht of een speciale verzekering (mits lid en/of verzekerd). Zorg ervoor dat u de juiste nummers in uw telefoon hebt opgeslagen, of dat u de nummers bij uw autopapieren heeft genoteerd. Lid worden ter plaatse is vaak vele malen duurder dan een doorlopend lidmaatschap. 

>> Lees meer over het reservewiel


Overige te controleren punten

Vérifiez le niveau d'huile de votre véhiculeFoto credits © : All Rights Reserved

Eenmaal uw banden gecontroleerd, dan is het tijd voor overige belangrijke auto-onderdelen, zoals de remmen, de motor, de ruitenwissers en de verlichting.

Vloeistoffen niveau. Voor een goede werking van uw voertuig, is het belangrijk om het niveau van verschillende vloeistoffen te peilen. Peil het niveau van uw motorolie door middel van een oliepeilstok, en controleer het reservoir van de koelstofvloeistof, de remvloeistof, de stuurbekrachtigingsvloeistof en de ruitenwissersvloeistof. Dit alles bij een koude motor!

Verlichting. De verlichting dient schoon te zien en zich in een goede staat te bevinden. Controleer of alle lichten werken en of de juiste lichten - van bijvoorbeeld uw caravan - het doen. Check of uw lampenset compleet is. 

Ruitenwissers. Controleer of de rubbers nog zacht zijn en check of de vooruit geen sterretjes of scheurtjes vertoont die de rubbers van de ruitenwissers kunnen beschadigen. 

 

Caravans en aanhangwagens

Op vakantie met de caravanFoto credits © : iStockphoto.com/rezulteo

Wanneer u met een caravan of aanhangwagen rijdt, dan volgen hier enkele richtlijnen die een klapband helpen voorkomen, vooral op de snelweg. 

  • Respecteer de aangegeven snelheid en de maximale belasting geadviseerd door de fabricant van de caravan of aanhanger.
  • Wanneer u een lange rit voor de boeg hebt en uw op de grens qua belasting zit, dan wordt het aangeraden om zogenaamde ‘reinforced’ (versterkte) banden te gebruiken. Deze worden veelal aangeduidt met de term 'XL' in de bandenmaat. 
  • De aanbevolen bandenspanning is voor een standaard band 2,5 bar en 3 bar voor een reinforced band. In het geval van een zware belading, dient de standaard bandenspanning met 0,5 bar verhoogd te worden.
  • Zelfs wanneer u niet erg vaak rijdt, dient u de banden van uw caravan of aanhangerniet meer dan 5 seizoenen te gebruiken. Deze banden hebben de neiging tot vervorming wanneer zij voor een langere periode geparkeerd staan. Ziet u kleine scheurtjes op de randen? Aarzel dan niet om de banden te vervangen. Weet u niet zeker hoe oud uw banden zijn, check dan de DOT-code op uw band. 

 

Wees alert op veranderende weersomstandigheden

Ondanks de voorzorgsmaatregelen verstrekt door de verkeersveiligheid op de vooravond van uw vakantie, kan het weer in de zomer erg verradelijk zijn: onweer, hevige regenbuien… Zware regenval op wegen kan leiden tot een langere remweg en in het ergste geval tot aquaplaning en het verlies van controle over uw voertuig. Wanneer u merkt dat u gevangen zit in een storm of heftige regenbui, verminder dan uw snelheid of neem een pauze op de dichtsbijzijnde parkeerplaats.