Het ontwerp en de fabricage van banden - De 6 functies van een autoband

De 6 functies van een autoband

Banden en technologie Harry

Banden zijn een essentieel onderdeel van uw voertuig. Ze vormen het enige contactpunt met het wegdek en moeten in staat zijn uw voertuig te versnellen, van richting te veranderen en te remmen. Ongeacht de toestand van de wegen, de rijstijl of de weersomstandigheden. Daarnaast dienen banden een gevoel van comfort aan de bestuurder en de passagiers te bieden.

De 6 functies van een autoband De zes hoofdfuncties van autobanden: dragen, rijden, geleiden, overbrengen, dempen en duurzaam zijn - Foto credits © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Banden bieden zes hoofdfuncties voor uw veiligheid en uw comfort: dragen; rijden; geleiden; overbrengen; dempen; duurzaam zijn.

 

1.    Dragen

 Banden dragen circa 50 keer hun gewicht en ondergaan tijdens de gehele levensduur meer dan 20 miljoen vervormingen. Daarnaast moeten ze bestand zijn tegen grote lastverplaatsingen, zowel bij het optrekken, het versnellen en het remmen.

2.    Rijden

 Autobanden moeten hun prestaties behouden op elk type wegdek en bij temperaturen van -50°C tot +50°C.  Voor optimale doelmatigheid en met het oog op de milieubescherming, moeten ze tevens een lage rolweerstand hebben.

3.    Geleiden

 Banden moeten in alle omstandigheden een stabiele wegligging bieden. Dit houdt in dat ze de zijwaartse krachten moeten kunnen verdragen zonder uit de koers te raken. Deze eigenschap is met name afhankelijk van de juiste  bandenspanning op de voor- en achterassen.

4.    Overbrengen

 Rechte lijnen, bochten, versnellen, remmen… banden brengen op elk moment de energie van de motor over op de grond. Ze moeten reageren op het sturen, de weg en de omgeving. De banden leveren overlangse en zijwaartse krachten die hun eigen laadvermogen kunnen bereiken op een oppervlak dat niet veel groter is dan een hand.

5.    Dempen

 Banden absorberen obstakels en vangen de hobbels in de weg op om de bestuurders en de passagiers comfort te bieden en de duurzaamheid van de auto te verbeteren. Hun belangrijkste voordeel is de soepelheid, met name in verticale richting.

6.    Duurzaam zijn

 De levensduur van banden is afhankelijk van de gebruiksomstandigheden (belasting, snelheid, staat van de weg, staat van het voertuig, rijgedrag ...) en van de kwaliteit van het wegcontact. De bandenspanning speelt op dit gebied een belangrijke rol. Deze werkt in op:

  • de afmeting en de vorm van het contactoppervlak;
  • de verdeling van de krachten op de diverse punten van de banden die in contact staan met de weg.

 

Bron: Film Michelin "De functies van autobanden"