Evenementen georganiseerd door bandenfabrikanten - Filialen van grote bandenfabrikanten: wie produceert welke bandenmerken?

Grote groepen bandenfabrikanten: wie produceert welk merk?

Fabrikanten Gepubliceerd op 2/11/17 door Yannick O'Conor

De bandenmarkt wordt hoofdzakelijk beheerst door 5 grote productiegroepen: Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear/Dunlop en Pirelli. Deze groepen handelen niet enkel onder hun eigen naam, maar hebben ook maken ook banden via andere filialen. Wij maakten een handig overzicht van welke groep welke merken produceert!

Merkengroep Foto credits © : Crédits photos - © istockphoto

De Michelin groep

BF Goodrich: Amerikaanse fabriek, opgericht in 1870 te Akron, dezelfde stad waar ook Goodyear het daglicht zag. Deze specialist in 4x4 en racebanden heeft zich in 1990 bij de Franse groep aangesloten.

Kleber: ontstaan in 1911 in de Parijse werkplaats van BF Goodrich en in 1981 aangesloten bij de Michelin groep.

Riken: opgericht in 1958 in Japan. Riken maakt sinds 1992 deel uit van de Michelin groep.

Kormoran: een Pools merk met goede prijs-kwaliteitverhouding dat sinds het begin van de jaren 2000 in handen is van Michelin.

Tigar: Servisch merk ontstaan in de fabriek van Pirot dat banden produceert voor zijn eigen merk, maar ook voor Riken en Kormoran. Sinds 2005 is het een filiaal van Michelin en sinds 2009 is het 100% eigendom van de groep.

Uniroyal: het merk werd in 1990 opgekocht door Michelin tijdens de overname van BF Goodrich. In Europa is Uniroyal echter het eigendom van Continental. Michelin verzorgt dus enkel de productie in Noord-Amerika.  

Andere merken van dezelfde groep: Stomil Olsztyn (moederbedrijf van Kormoran), Taurus, Warrior, Orium,...

Continental AG

Uniroyal: in Noord-Amerika is het eigendom van Michelin, maar de Europese tak maakt sinds 1979 deel uit van Continental.

General Tire: Amerikaans merk gespecialiseerd in SUV en 4x4 banden. Sinds 1987 deel van de Continental groep.

Semperit: dit merk ontstond in 1824 in de eerste Europese bandenfabriek. In 1985 fusioneert het met Continental.

Barum: een vermaard bandenmerk in de Tsjechische Republiek, het land van herkomst. In 1945 opgericht en sinds 1992 deel van de Duitse groep.

Andere merken van dezelfde groep: Gislaves, Viking, Euzkai, Matador, Mabor, Sime.

Bridgestone

Firestone: een uiterst populair Amerikaans merk opgericht in 1900. Sinds 1988 maakt het deel uit van de Bridgestone groep.

Nokian: in 1904 opgericht in Finland en gespecialiseerd in winterbanden. Voorheen was het eigendom van Nokia (de telefoonfabrikant). Na de opkoop van de aandelen van de telecommunicatie, is Bridgestone de belangrijkste aandeelhouder geworden.

Lassa: ontwikkeld in 1974 door de Turkse Sabanci groep werd tijdens de samenwerking met Bridgestone tijdelijk omgedoopt tot Brisa. Nu maakt het merk deel uit van een joint venture met de Japanse gigant.

Uniroyal: ook Bridgestone is eigenaar van Uniroyal, maar enkel in Australië.

Een ander merk van de groep: Dayton

Goodyear

Dunlop: na een joint venture tussen Sumitomo en Goodyear in 1999 werken deze twee merken samen om overal ter wereld Dunlop banden te verkopen. Vervolgens heeft Goodyear de aandelen van Sumitomo overgenomen om zo exclusieve verdeler van Dunlop te worden in Europa en Noord-Amerika. In andere landen (Turkije, Rusland en Aziatische landen) is het nog steeds Sumitomo die de verkooprechten op Dunlop bezit.

Sava: Sloveens merk opgericht in 1948 en sinds 1998 deel van de Goodyear groep.

Fulda: oorspronkelijk een Duits merk ontstaan in 1900 in de gelijknamige fabriek. Sinds 1962 is het eigendom van Goodyear.

Andere merken van dezelfde groep: Debica, Douglas, Kelly, Fierce, Lee.

Pirelli

CEAT: opgericht in 1924 te Turijn door Virginio Bruni Tedeschi, grootvader van de zangeres/fotomodel/ex-first-lady van Frankrijk Carla Bruni-Sarkozy. CEAT is sindsdien naar India verhuisd en werd in 1970 aan Pirelli verkocht.

Metzeler: motorbandenmerk opgericht in 1862 in Duitsland. Aangesloten bij de Pirelli groep in 1986.

Overige merkengroepen

Vredestein sloot zich in 2009 aan bij de Apollo groep.

Hankook is eigenaar van meerdere merken waaronder Aurora, Kingstar, Rotex en Laufenn.

Yokohama is eigenaar van merken zoals Alliance, Galaxy en Mohawk. 

De Cooper Tires groep is het moederbedrijf van talloze merken zoals Avon, Dean, Mentor, Mastercraft, Definity, Roadmaster, Mickey Thompson,…

Daarnaast kunnen we nog vermelden dat Sumitomo (die de distributierechten van Dunlop in Europa, Noord-Amerika en Oceanië heeft afgestaan aan Goodyear) nog steeds de rechten van het merk bezit voor Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Sumitomo heeft ook distributierechten voor het Goodyear merk in Japan en is overal ter wereld eigenaar van Falken.